Nazaj na aktualno spletno stran

Arhiv novic

Evropsko prvenstvo
Datum: 3.1.2015

Sezona 2014 je že zgodovina. Najboljši so se že vpisali v anale avtokrosa, a pred nami je 2015, ki nam bo postregla z novimi najboljšimi.

Žal bo letošnja sezona siromašnejša za eno dirko. Iz koledarja je izpadla Bauska, tako da bo na koledarju samo osem dirk. Bomo pa to leto prvič gledali prvenstvo s štirimi divizijami. Divizija Junior Buggy je postala polnopravna divizija z ostalimi tremi.


Novi točkovni sistem

Najvažnejša in največja sprememba v 2015 pa je nov način točkovanja in poteka tekmovanj. FIA se je že lani v mesecu septembru odločila, da se bo potek tekmovanja in točkovanja spremenil, tako da bo bolj podoben poteku v rallycrossu. Sedanja ‘’B’’ in ‘’C’’ finale bosta nadomeščena z dvema polfinaloma. Vse je napeljano v to smer, da bomo posebno najboljše tekmovalce videli večkrat na progi in ves čas se bo vozilo na ‘’polno’’. Vsaj iz sedaj videnega bo manj prostora za taktiziranje.

Kar se tiče treningov ni sprememb. Dva treninga - eden se vozi po vrsti kot imajo tekmovalci startne številke in drugi v obratnem vrstnem redu. Vsak tekmovalec lahko vsakič odpelje štiri kroge.


Razvrstitev v kvalifakacijske skupine

Na osnovi trening časov se tekmovalci enako kot do sedaj razvrstijo v kvalifikacijske skupine. Najhitrejši s treningov ima pole position v prvi kvalifikacijski skupini, drugi najboljši pa v drugi kvalifikacijski skupini in tako naprej dokler niso vsi razvrščeni v svoje skupine.
Na tej točki se pa začno spremembe. Glede na rezultate vseh (obvezno vsaj dveh) kvalifikacijskih voženj tekmovalci dobijo prvi komplet točk. Prvi dobi 10 točk, drugi 9 točk in tako naprej do desetega mesta.

Na osnovi razvrstitve po kvalifikacijah dobi najboljši (tekmovalec z najmanj točkami – kot do sedaj) pole position v prvi polfinalni skupini, drugi tekmovalec dobi pole position v drugi polfinalni skupini. In tako naprej se v prvi polfinalni skupini razvrstijo 1., 3., 5., …, 19. in v drugi 2., 4., 6.,…, 20. Torej vsi tekmovalci, ki bodo na koncu dobili točke na dirki.


Najboljših pet v finalno vožnjo

Po odpeljanih obeh polfinalih se najboljših pet iz vsake polfinalne skupine uvrsti v finalno vožnjo. Da pa se ne pozabi na kvalifikacijske rezultate, se tekmovalci razvrstijo na sledeč način. Pole position v prvi vrsti dobi najhitejši iz obeh polfinalnih skupin, drugi mesto v prvi vrsti si izbere zmagovalec iz druge polfinalne skupine. Tretje mesto lahko dobi najbolje uvrščen iz kvalifikacijskih voženj.

Ostali tekmovalci se razvrstijo po podobnem ključu. Iz preostalih tekmovalcev se sestavi skupina za drugo finalno vožnjo, in sicer po naslednjem ključu. V prvi vrsti sta 11. in 12. uvrščeni po kvalifikacijah skupaj s 6. uvrščenim iz polfinalnih voženj. Ostali tekmovalci se razvrstijo po podobnem kjuču, kako točno pa bomo še videli.


Dodeljevanje točk

Sprememba je tudi pri dodeljevanju točk v finalnih vožnjah. Tako sedaj dobi točke prvih 20 tekmovalcev in sicer: 1. mesto-25 točk, 2.-22, 3.-20, 4.-18, 5.-16, 6.-15, …, 19.-2, 20.-1 točka.

Kakorkoli, skupni končni rezultat bo sestavljen iz točk osvojenih v kvalifikacijskih vožnjah skupaj s točkami osvojenimi v finalnih vožnjah. Skupaj si lahko najboljši voznik na eni dirki pribori tudi 35 točk. Sedaj pa počakajmo nekaj mesecev, da bomo videli, kdo bo prvi z maksimalnim izkupičkom na eni dirki.

Foto: Srečo Zupančič in Matjaž Sedušak

Jani Korošec  /  Foto:
vir: FIA Autocross