Nazaj na aktualno spletno stran

Arhiv novic

Tuje prvenstvo, Humpolec, CEZ, 25.-26.4.2015
Datum: 2.5.2015

Po pričetku nekaterih tujih prvenstev smo v Humpolecu dočakali tudi start centralne evropske cone (CEZ) in prvenstva v kartkrosu Mascom cup.- Gostovali so tudi nekateri prvoligaški dirkači.- Matija Rakovec odličen tretji.

Množična zasedba na razširjeni dirki v Humpolecu, kjer je bilo v vseh konkurencah prijavljenih prek 100 voznikov, je bila temelj za pester dirkaški vikend v mestu priljubljenega piva Bernard. Ob Mascom cup-u in CEZ je dirka štela tudi za češko prvenstvo, poleg tega pa smo spremljali še boje najmlajših avtokrosistov v divizijah Racer buggy 160, 125 in 250ccm.

Med slednjimi smo spremljali zavidljivo število deklet, ki so se povsem enakovredno kosala z vrstniki močnejšega spola, uprizorila pa so za svoja leta tudi precej pravih dirkaških vrlin. V najšibkejšem razredu je po tesnem obračunu z Eliško Pytlounovo slavil Jiři Matejka, divizija RB 125 je pripadla Josefu Švorcu, 250 pa Jakubu Novotnyju.


Mascom cup
Matija Rakovec je bil za uvod 3.


21 kartkrosistov, vključno z edinim nečehom, našim Matijo Rakovcem, je kot običajno prikazalo zanimive boje, čeprav smo pogrešali najboljšega zadnjih let, Ondřeja Šlechto. Treningi se sicer niso odvijali po naših željah, saj Rakovec zaradi težav z zavorami ni bil konkurenčen za sam vrh, vseeno pa je iztržil 10. čas, najhitrejši pa je bil lanski prvak, Jan Kuneš.

Rakovca so v 1. vožnji doletele še težave z menjalnikom, nato pa je v naslednjih dveh in v polfinalu le še stopnjeval tempo. Brez nadaljnjih zapletov se je uspel prebiti v finale, kjer je svoj napad začel iz 6. pozicije. Počasi se je prebijal naprej in sredi odločilne predstave že ujel stopničke. V zadnjem krogu je spet izgubil mesto in ko je že kazalo, da bo dirko zaključil na nehvaležnem 4. mestu, si je v zadnjem zavoju grobo napako privoščil Benda, kar je za Matijo Rakovca pomenilo končno 3. mesto. Tik pred njim je pristal Jakub Mrvka, svojo dirko od starta do cilja pa je odpeljal suvereni zmagovalec, Jiři Rezek. Po novem sistemu točkovanja, ko v skupni zbir točk štejejo tudi rezultati treningov, zanesljivo vodi Rezek (62 točk), Rakovec pa je 6. (50).


TAX 1600 & Junior buggy
Tomaš Janoš je bil diskvalificiran


V diviziji TAX 1600 se je predstavila Martina Zoufala, ki je sicer bolj vajena asfaltnih podlag, a je tudi na naravnem terenu prikazala zelo solidne vožnje. V izjemno razburljivem finalu je povedel Zdenek Antony z veteransko Škodo rapid, bolj ko se je dirka bližala koncu pa se mu je približeval najhitrejši s treningov, Tomaš Janoš z VW lupom. Prav v zadnjem zavoju je Janoš želel z glavo skozi zid in potem ko je izrinil Antonyja za nekaj trenutkov postal celo zmagovalec, toda sledila je pričakovana diskvalifikacija in končno 10. mesto. Antony je po nešportnem manevru konkurenta uspel izvleči 3. mesto, nenadejane zmage se je razveselil Marek Joura jr., med njima pa je končal Jan Ratajsky.

V najšibkejši evropski diviziji, Junior buggy, se je predstavilo le 8 voznikov, med njimi tudi lanska prvakinja v RB 250, Adela Zoubkova. Že po treningih smo zaradi okvar ostali prikrajšani še za lanskega češkega in evropskega prvaka, Filipa Šmida ter mlajšega ob bratov Prokop, Dominika. V okrnjeni konkurenci sta nekoliko odskočila domačin Milan Vanek in ruski mladenič Timofey Ovcharov, ki je tudi povedel v finalu. A Vanek, ki je bil ves vikend najhitrejši, ga je uspel prehiteti in zanesljivo pripeljati do prve letošnje zmage. Najnižjo stopničko je ujel Marek Novak.


TAX
Borivoj Kořinek in Pavel Svoboda


Bistveno bolje zasedena je bila divizija TAX. Veliko zanimanja je požel lanski prvak CEZ v diviziji TAX 1600, Aleš Fučik, ki se je predstavil z novo Škodo Fabio Vaclava Fejfarja. Fučik je dobil prvo vožnjo v svoji skupini, nato pa zaradi pomanjkanja rezervnih delov (dirkalnik je bil gotov šele na dan tekme!) in priprav na dirko EP v Seelowu zaključil z nastopi. Zelo hiter je bil tudi Aleš Plichta z imprezo, ki pa je s svojimi nastopi končal po kar dveh spektakularnih nesrečah.

V finalu je prehitro startal eden glavnih favoritov, Pavel Svoboda, po ponovljenem startu pa je najbolje krenil Borivoj Kořinek. V borbi za drugo mesto je kratko potegnil Luboš Kužel, ki je s svojim Audijem obstal ob progi, medtem ko je Svoboda vztrajno lovil Kořineka in ga kmalu tudi ukanil. Vseeno zmaga Svobodi ni zadostovala za vodstvo v skupnem seštevku prvenstva, saj je bil kaznovan z odvzemom 5 točk zaradi omenjenega prehitrega starta. Tretje mesto pa je po številnih težavah konkurentov ujel Madžar Adam Kiss.


Buggy 1600 & Super buggy
Kubiček je bil razred zase


Prvič se je v članski konkurenci, in sicer v diviziji Buggy 1600, s povsem novim dirkalnikom predstavil Petr Nikodem in na presenečenje vseh že na treningih ukanil vso konkurenco. Nepremagljiv je ostal tudi po kvalifikacijah in polfinalni vožnji, kjer si je z boljšim časom od zmagovalca druge polfinalne skupine, Nemca Michaela Buddelmeyerja, zagotovil celo pole-position. Vodil je tudi po prekinjenih prvih dveh poskusih finala, ki sta bila prekinjena in zaradi nesreč ponovljena.

Tudi v tretjem poskusu je Nikodem potegnil najbolje od vseh in ko se je zdelo, da mora le še mirno odpeljati celotno vožnjo do premierne zmage v krstnem nastopu v višji diviziji, je zapeljal v eno od lukenj na progi in odtrgal zadnje desno kolo, kar mu je preprečilo nadaljevanje dirke. Do zmage se je tako prebil Vit Nosalek, ki mu je uspel boljši start od drugouvrščenega Buddelmeyerja, tretji pa je bil Slovak Igor Vlasaty.


V kraljevski diviziji Super buggy je ob številni konkurenci domačih voznikov največ zanimanja požel evropski vice prvak, Andre Hinnenkamp, ki pa ga je že v soboto zapustil njegov dirkalnik. Razred zase je bil celoten vikend Jakub Kubiček, ki se je pričakovano veselil tudi končne zmage. Potem ko tekom prireditve v Renomia areni ni ravno blestel, je v zadnjih dveh vožnjah navdušil junak lanske dirke za CEZ na Rupi, Boris Vaculik in zaostal le za Kubičekom. Tretje mesto si je privozil Roman Keřka.

Osmoljenca dirke sta Vladislav Štetina, ki se je po hitrih vožnjah kljub odpadli polosi skozi šivankino uho uvrstil v finale in tam z novimi težavami končal na začelju ter Jan Smrž, ki je z novim buggy-jem VW 1.6 turbo prav tako navduševal, a po številnih bližnjih srečanjih ostal celo brez finala.

Srečo Zupančič  /  Foto: Srečo Zupančič