Evropsko prvenstvo Matschenberg

Grgič v Matschenbergu do rezultata kariere

Druga dirka za EP je prinesla novo prelomnico za slovenski avtokros. Marcel Grgič se je kot prvi Slovenec uspel prebiti v finale, kjer je zasedel 8.mesto.

Slavili so Šmid, Fejfar, Tafani in Callaghan. Nemec Andre Folker Lange je na svoji prvi dirki z novim dirkalnikom Trackline poskrbel za spektakularno prevračanje.

 

Junior buggy

V najslabše zastopani diviziji (14 voznikov) je vse kazalo, da bo Milan Vanek nadaljeval niz neporaženosti. Najhitrejši je bil že na treningih (31,814s), ko je za 7 stotink premagal Filipa Šmida, 3. čas pa je s 4 desetinkami zaostanka postavil Adam Prokop.

Dobil je tudi vse 3 kvalifikacijske vožnje v skupini, medtem ko je v drugi skupini enak podvig uspel letošnjemu novincu Nizozemcu Timu Phlerju s buggyjem Fast&Speed. Omenjena dirkača sta dobila tudi vsak svojo polfinalno vožnjo, Vanek je za seboj pustil Šmida in Schanena, Phler pa Holzleitnerja in Van der Puttenovo. Izpadel je Rus Ovcharov, ki je bil po kvalifikacijah 4.

Start odločilne vožnje je najbolje uspel aktualnemu prvaku Šmidu, ki je brez problemov preživel kontakt z Vanekom, sledil mu je Phler, gnečo v 1. krogu pa je zvito izkoristil Miroslav Fučik, ki se je iz 3. vrste prebil na 3.pozicijo. Vanek se je zapletel in padel na 5. mesto. Vodeča mladeniča sta si iz kroga v krog nabirala prednost, Vanek pa je vztrajno čakal na napake tekmecev pred njim in darilo tudi dočakal 2 kroga pred koncem, ko sta trčila Fučik in Novak. Filip Šmid je hladnokrvno ubranil priborjeno na štartu, izjemno vesel pa je bil tudi Timo Phler, ki se je že na svoji 2. dirki povzpel tik pod vrh. Vanek Matschenberg zapušča z mešanimi občutki. Zadovoljen je lahko s 3. mestom po težavah v uvodnem krogu, po drugi strani pa je na svoji 8. dirki v tej sezoni na vseh frontah (EP, CEZ, DP) prvič ostal brez najvišje stopničke in prekinil neverjetno serijo sedmih zmag.

Po dveh dirkah v vodstvu ostaja Vanek (64 točk), le točko za njim je Šmid, 3. pa Schanen (44).

 

Touring autocross

Med petnajsterico školjkarjev se je po daljši odsotnosti v evropsko karavano vrnil Nizozemec Rob van Kuringe, a kakšne eksplozije z njegove strani nismo dočakali. Na treningih je nekoliko presenetljivo najboljši čas postavil Otakar Vyborny (31,812s), ki mu je uspel za slabi 2 stotinki hitrejši krog kot prvemu favoritu, Vaclavu Fejfarju. Z debelimi sedmimi desetinkami zaostanka je 3. rezultat dosegel Paulius Pleskovas.

V kvalifikacijah sta se najbolje odrezala Fejfar in Pleskovas, ki sta dobila prvi vožnji, tretjo pa izpustila. To sta za svoj trenutek slave izkoristila Neumann in Vyborny. Fejfar in Pleskovas sta bila suverena tudi v polfinalnih nastopih, Čeh je bil boljši od Neumanna in vse hitrejšega Samohyla, Litovec pa od Vybornyja in Ladje Brožka.

V prvem poskusu izvedbe finala je najbolje potegnil Neumann, a je bila dirka hitro prekinjena zaradi trčenja več vozil, najhuje pa jo je skupila fabia Martina Samohyla, ki je po trčenju spominjala bolj na svojo krajšo sorodnico citigo. Ponovljen štart je najbolje uspel Fejfarju, tik za njega pa se je iz 2. vrste prerinil Vyborny, tako pa je ostalo vse do kariraste zastave. Neumann je v borbi za 3. mesto do predzadnjega kroga uspešno zadrževal Pleskovasa, ko je Litovec izkoristil malenkost več prostora in švignil mimo na zasluženo najnižjo stopničko.

Fejfar kot edini v vseh divizijah po uvodnih dveh preizkušnjah beleži stoodstoten izkupiček 70 točk. Sledita mu Vyborny (58) in Pleskovas (50).

 

Buggy 1600

Kot smo zadnje čase že vajeni, je bilo največ, in sicer 36, prijavljenih v šestnajststotkah. Prvič sta se na preizkušnji za EP v tej konkurenci predstavila tudi dosedanja juniorja Petr Nikodem in Vaclav Třiska. Na treningih je kar 17 najhitrejših končalo znotraj ene sekunde, edini ki je nekoliko odskočil pa je bil prav zmagovalec treningov Kevin Peters (30,483s). Po izjemnih predstavah na dirkah CEZ smo visoko pričakovali tudi Nikodema, a da bo z zaostankom 16 stotink za Luksemburžanom tik za seboj pustil tudi aktualnega prvaka Reneja Mandla, verjetno ni verjel niti sam.

A kvalifikacije so razvrstitev s treningov kar pošteno premešale. Edini brezhiben v treh vožnjah je bil Mandel, po dvakrat sta slavila najboljša iz Seelowa J. Feuillade in Sekanina, po enkrat pa Nosalek, J. Makhlouf, Peters, Třiska in Tafani, ki si je izdelal šele 12. izhodišče pred polfinalom. Prvo polfinalno skupino je nekoliko nepričakovano dobil Francoz Jerme Makhlouf pred Lagodnyjem in še enim manj znanim Nemcem Ellermanom. Od bitke za najvišja mesta so se poslovili med drugim tudi Mandel, Sekanina in Třiska. Drugi polfinale je pripadel Nosaleku pred J. Feuilladom in Petersom, izmed tihih favoritov pa sta izpadla Nikodem in Mhlmann.

Pole position je dobro izkoristil Nosalek, ki je v uvodu zadržal napade Makhloufa in Feuillada, neučakanost Francozov pa je kmalu izkoristil tudi Lagodny, ki se je prebil za Nosaleka. Že v drugem krogu sta Makhlouf in Feuillade, ki sta štartala iz prve vrste, izgubila še eno mesto, prehitel pa ju je kar rojak Flo Tafani, ki se je z izjemno predstavo prebijal v ospredje iz 7.štartne pozicije! Sredi dirke je obšel še Lagodnyja, ki je predse nenamerno, zaradi težav s kolesom, spustil še rojaka Petersa. Krog pred koncem pa je Tafani vožnjo za v učbenike kronal še s prehitevanjem vodilnega Nosaleka in se odpeljal do zaslužene zmage. Nosalek je uspel zdržati pritiske Petersa, ki pa je bil zadovoljen tudi s 3. mestom.

Tafani je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku (55 točk), sledita pa mu Feuillade (52) in Sekanina (41). Na dveh dirkah je točke osvojilo že 29 voznikov!

 

Super buggy

Kraljevska divizija je postregla z 29 tekmovalci, a že po prostih treningih ostala osiromašena še za Vlado Štetino. Slovenci smo bili še posebej pozorni na štartno številko 29, ki je letos dodeljena našemu Marcelu Grgiču. Tudi v tej klasi smo prvič na delu videli še lanskega juniorja, Nemca Kevina Munklerja. Uradni treningi so na veselje domačega občinstva pripadli šampionu Berndu Stubbeju (30,212s), ki je bil slabi 2 desetinki hitrejši od Thomasa Anacleta in skoraj pol sekunde od Terryja Callaghana. Grgič je še otipaval teren in z zaostankom slabih treh sekund postavil 26. čas.

Stubbe je bil kot edini najhitrejši tudi v vseh kvalifikacijah, po dve zmagi sta dosegla T. Anacleto in Callaghan, preostali dve pa še dva leteča Holandca, Albers in De Jong. Grgič je svoje rezultate skozi vikend samo stopnjeval. V 1. vožnji je bil 8., v 2. že 5., v 3. pa je napredoval še za mesto. Vse skupaj je pomenilo 14. rezultat in zagotovljene točke ter polfinalni nastop. V prvem polfinalu je Callaghan poskrbel za nekaj zaskrbljenosti domačinov, saj je v neposrednem dvoboju ugnal Stubbeja in Hinnenkampa, odstopil pa je zmagovalec Seelowa, Latvijec Boks. Bistveno bolj razburljiva je bila polfinalna skupina B. Kot prvi je brez finala ostal Formanek, ki mu je sicer kazalo zelo dobro, v ospredju pa so se odlepili od ostalih Albers, T. Anacleto in Bartelen. Do zadnjega smo trepetali tudi za slovenski uspeh, ki smo ga naposled dočakali. Eno večjih presenečenj je pripravil Marcel Grgič, ki je uspel ubraniti ravno dovolj prednosti pred legendarnim Hoškom, da se je premiernega nastopa v finalu veselil 29-letni Komendčan.

Podobno kot v polfinalu je bil Callaghan tudi v odločilni vožnji že na štartu hitrejši od domačega aduta Stubbeja in vodečo pozicijo je uspel zadržati vse do cilja. Še bolje je sicer potegnil Albers a kmalu napravil napako in zapravil vse možnosti za vrhunski rezultat. Na 3. mesto je prišel Hinnenkamp, ki je brez večjega naprezanja za seboj pustil De Jonga in Kubička. Kar nekaj voznikov so doletele tudi tehnične težave, žal je bil med njimi tudi Grgič, ki mu je odpadlo kolo. Že pred njim sta morala z dirko zaključiti T. Anacleto in Bartelen, tako da je Marcel osvojil končno 8. mesto. Do sedaj je bila njegova najboljša uvrstitev 12. mesto v Nyiradu pred štirimi leti.

V diviziji Super buggy je daleč najbolj izenačeno stanje v trenutni razvrstitvi EP. S 45 točkami si vodilno pozicijo delita Stubbe in De Jong, le 2 točki manj pa je zbral Hinnenkamp. Marcel s 16 točkami zaseda 18.mesto.

Nova priložnost za dokazovaje Grgiča in druščino čaka že ta vikend v Meki avtokrosa, češki Novi Paki. Si v konkurenci 53 voznikov lahko nadejamo podobnega rezultata kot v Nemčiji?

Foto: Srečo Zupančič

Leave a Reply