Evropsko prvenstvo Seelow

Kar trije lanski prvaki do zmage na uvodu nove sezone

V nemškem Seelowu se je odvila 1.letošnja dirka za Evropsko prvenstvo v avtokrosu. Novotny, Nikodem in Stubbe so potrdili naslove, ki so si jih privozili lani, Fejfar pa je po nesreči na treningu začel z ničlo. Edini Slovenec v konkurenci, Marcel Grgič, je med 41 super buggyji osvojil zelo solidno 16.mesto.

 

Junior Buggy

Čeprav so divizijo pred to sezono zapustili kar trije standardni vozniki, se je na štartu pojavilo kar 16 mladih upov. Podprvak minule sezone, Justs Grencis, je presedlal neposredno v kraljevsko divizijo, kjer bo družbo delal tudi svojemu očetu Ervinsu, Timofey Ovcharov se bo preizkusil v vlogi mehanika, medtem ko o Filipu Hartmanu razen tega, da je njegov dirkalnik kupil Vaclav Kindl, nismo izvedeli še nič konkretnega.

Jakub Novotny, ki se je lani prvič okitil z naslovom najboljšega avtokrosista Evrope, je že na treningih s časom 37,467s nakazal, da namerava lovoriko obraniti. Barta van der Puttna je ugnal za četrt sekunde, 3. čas pa je s sekundo in pol zaostanka postavil Styn Jaspers.

Prva dva sta tudi s kvalifikacijskimi vožnjami in polfinalom opravila brezhibno, saj sta vsak v svoji grupi nanizala po 4 zmage. Po videnem bi si oba zaslužila končno zmago, a tako v tem športu žal ne gre.

V finalu je bolje štartal Čeh, Nizozemec pa mu  je ves čas tesno dihal za ovratnik. Kljub nekaj poskusom prehitevanja do spremembe v vodstvu ni prišlo, tako da je slavil Novotny pred van der Puttnom, v podobno tesnem obračunu kakršnega smo spremljali za zmago pa je najnižjo stopničko pred Jaspersom ujel še en Čeh z buggyjem Alfa racing, Daniel Pytloun.

Rezultati:
1. NOVOTNÝ Jakub
2. VAN DER PUTTEN Bart
3. PYTLOUN Daniel

 

Touring Autocross

Zadnjo sezono pred ukinitvijo te divizije je v Seelowu začelo 11 tekmovalcev. V primerjavi z lanskim letom je edina večja sprememba ta, da je Martina Samohyla v njegovem dirkalniku zamenjal Matvey Furazhkin. Premierno je iz šibkejše klase buggyjev, kjer se z različnimi eksperimenti ni najbolj proslavil, v TAX presedal že na zadnjem lanskem prizorišču v Maggiori, kjer je tudi zmagal.

Trening je dobil Otakar Vyborny (38,716s), slabe četrt sekunde ja zaostal Furazhkin, že debelo poldrugo sekundo pa Adriaan Boele, ki pa se je v zadnjem krogu prevrnil in zaključil z dirkaškim vikendom. Aktualni prvak, Vaclav Fejfar, ni uspel končati niti enega kroga za čas, saj mu je odpadla polos, zaradi česar je sledilo vrtenje in silovito trčenje v zaščitni nasip ob progi.

V kvalifikacijah je Furazhkin dobil vse 3 vožnje, po dobljenih uvodnih dveh pa je Vyborny tretjo izpustil in tako prepustil zmago Janu Bartošu v eni najbolj dolgočasnih voženj doslej, saj je ob njem štartal le še Estonec Andri Oun.

Finale je po sistemu štart-cilj brez večjega naprezanja dobil mladi Rus Furazhkin, 2. mesto je osvojil Vyborny, do 3. mesta pa je po treh kolesih v zadnjem krogu vseeno uspel priti Bartoš.

Rezultati:
1. FURAZHKIN Matvey
2. YÝBORNÝ Otakar
3. BARTOS Jan

 

Buggy 1600

Po 11 zaporednih letih nastopanja, 5 zmagah in 3 skupnih uvrstitvah na 3. mesto se je odločil, da bo to divizijo zapustil in se preizkusil med Super buggyji Nemec Michael Buddelmeyer. Tudi njegov rojak, prvak v sezoni 2014, Rene Mandel, se bo v prihodnosti bolj posvečal reliju, dirkalnik pa je na voljo za najem.

Na zadovoljstvo domačih gledalcev je najboljši rezultat treningov (36,056s) postavil vse boljši Marvin Holzleitner. Dobre četrt sekunde je zaostal aktualni francoski prvak in zmagovalec lanske dirke v St.Georgesu, Vincent Mercier, za njim pa so se zvrstili še Steven Laubach, Milan Vanek in Petr Nikodem, ki so s tem tudi postali nosilci svojih skupin.

Kvalifikacije so v 15 vožnjah postregle kar z 10 različnimi zmagovalci! Le Holzleitnerju in Vaneku je uspelo slaviti po trikrat, Nikodemu dvakrat, karirasto zastavo pa so kot prvi ugledali še Laubach, Pähler, Urba, Gradwohl, Hanneken, Maxian ter Mercier.

V prvem polfinalu je Holzleitner potegnil bolje od Nikodema, sredi dirke pa je zarožljalo za hrbtom mladega Nemca in super vikenda je bilo zanj in številno občinstvo konec. Tudi v drugem polfinalu je najbolje štartal Nemec, in sicer je Laubach vse do cilja uspel nadzorovati dogajanje za seboj.

Prvi štart v finalu je najbolje uspel Laubachu, ki je rahlo ušel Nikodemu in ostalim, a je že na koncu štartne »ravnine« s prevračanjem za prekinitev poskrbel Patrick Krüger. Nasploh smo v tej diviziji videli največ prevračanj, med drugim tudi Laubacha in Eda van Astna, najbolj spektakularen pa je bil Gerhard Münchmeier, a se je k sreči vse končalo zgolj z bolj ali manj poškodovanimi dirkalniki. Ponovljen finale se je pričel povsem po čeških željah, saj je povedel Vanek pred Nikodemom, na 3. pozicijo pa se je po prvem zavoju prebil Hanneken. Laubach se je želel čim prej prebiti pred rojaka, njun dvoboj pa je izkoristil Mercier in prehitel oba. Tudi Laubachu je nato uspelo obiti Hannekena, dogajalo pa se je tudi povsem v ospredju, kjer si je Vanek privoščil grobo napako in se zavrtel. Prehitel ga ni samo Nikodem, ki je tako prišel do svoje jubilejne 10. zmage v konkurenci buggyjev do 1600ccm, ampak tudi Mercier, Laubach ter v Seelowu vselej hitri Oli Mählmann.

Rezultati:
1. NIKODÉM Petr
2. MERCIER Vincent
3. LAUBACH Steven

 

Super Buggy

Tudi v kraljevski diviziji je prišlo do nekaj kadrovskih sprememb. Do nadaljnjega je konkurenco zapustil Johnny Feuillade, ki se bo posvetil treniranju svoje hčere, Andre Hinnenkamp pa je dirkalnik prodal Buddelmeyerju in mu odslej pomaga v ekipi. Po letu premora se vrača Thomas Anacleto (lani je nastopil v Novi Paki), še dlje pa v akciji nismo spremljali Glenna van Rosmalena.

V prvem delu uradnih treningov smo spremljali pravo dramo tisočink, saj je Anacleto ugnal Stubbeja z najmanjšo možno razliko ene tisočinke! V drugem delu so se vozniki le nekoliko bolj razpotegnili, najboljši čas (35,945s) pa je postavil Bernd Stubbe. 18 stotink sekunde je zaostal Ervins Grencis, 22 Anacleto, 45 Bartelen, 49 pa Kubiček. Marcel Grgič je zabeležil 19. čas (38,012).

V kvalifikacijah so si najboljše izhodišče s 3 zmagami v tem vrstnem redu zagotovili Stubbe, Anacleto ter Radek Jordak. Dve zmagi je zabeležil (boj za tretjo mu je hrabro preprečil Marcel Grgič) Kubiček, po enkrat pa so bili uspešni Buddelmeyer, Markus Thomas, Jacob Heeres in Grencis. Zelo solidno se je predstavil tudi Marcel Grgič, ki mu je po 2. mestu v svoji kvalifikacijski skupini v 1. vožnji na podoben dosežek kazalo tudi v 2. vožnji, a je po napaki padel na 7. mesto. V 3. vožnji je po nepopustljivi borbi s Kubičkom iztržil 5. mesto, kar je zadoščalo za 19. mesto po kvalifikacijah.

V prvem polfinalu je bil suveren Stubbe, povsem pa je razočaral z novim Mitsubishi turbo motorjem ves vikend zelo hitri Jordak, ki se ni niti uvrstil v finale. Grgič je odpeljal po svojih trenutnih zmožnostih in prežal na morebitne napake sotekmovalcev, ki pa jih ni bilo veliko, tako da je končal kot 8., skupno pa je osvojil 5 točk za 16. mesto. V drugem polfinalu je povedel Kubiček pred Anacletom, a je priljubljeni Toto potrpežljivo iskal prostor za napad in ga našel v zadnjem krogu, ko je Čeh preveč na široko vzel prvi levi zavoj, Francoz pa je po notranji strani smuknil mimo.

Tudi v odločilni vožnji je nekoliko presenetljivo najbolje potegnil Kubiček in si hitro nabral kar nekaj dolžin avtomobila prednosti. Toda spet ni izpeljal vožnje brez napake in hitro sta se mu najbližja zasledovalca, ki sta mu delala družbo v prvi štartni vrsti, povsem približala. Ovinek, ki ga bo »Kuba« še dolgo sanjal, ga je stal kar dveh mest, saj sta na istem mestu in na isti način kot Anacleto v polfinalu, mimo surovo močnega fordovega 6-valjnika spretno ušla najprej zmagovalec in malik domačega občinstva, 9-kratni prvak Bernd Stubbe, nato pa še enkrat povratnik Thomas Anacleto, ki očitno še ni pozabil dirkati. S kislim nasmeškom se je moral s 3. mestom sprijazniti Kubiček.

Rezultati:
1. STUBBE Bernd
2. ANACLETO Thomas
3. KUBÍCEK Jakub
16. GRGIC Marcel

 

Po dveh vikendih premora se bo prvenstvo v začetku junija nadaljevalo z mini baltsko turnejo, ki jo bosta gostila Latvijska Bauska in Litovski Vilkyciai. Zaradi previsokih logističnih stroškov žal brez slovenske udeležbe. Zato pa komaj čakamo ta vikend, ko nas v nedeljo, 19.5., čaka prva dirka za slovensko pokalno prvenstvo v hrvaškem Ribniku, le nekaj kilometrov od Metlike.

Rezultati