CEZ Državno prvenstvo Gambetiči Ribnik

Na dveh dirkah za Pokalno prvenstvo sedem slovenskih nastopov

Preizkušnji v Ribniku in Gambetićih sta postregli z zanimivimi predstavami. Več kvalitetnejših voznikov smo spremljali na prvi dirki, drugo pa so popestrili italijanski relisti in predvsem trije zelo izenačeni Slovenci med super buggyji.

V Ribniku so zmage v okviru dirke, ki je štela tudi za CEZ, odnesli Josef Borik, Markus Neuhauser, Martin Vaculik, Marco Gerhartl in Marcel Grgič, v Gambetićih pa so se veselili Dražen Krznarić, Metod Knez in Igor Kern. Vse bolj se zdi, da dirke blizu slovenske meje prebujajo naše tekmovalce in če bo res prišlo tudi do izvedbe septembrske preizkušnje na progi Kaps pri Moravčah, si tam želimo še bistveno več naših mož v dirkaških kombinezonih in čeladah.

 

Divizija 1A / Tax1600

Na prvi dirki je bil nedotakljiv 14-letni talentirani Slovak Josef Borik, ki je svojo premoč dokazal že na treningih, ko je najhitrejši krog odpeljal kar 14 sekund bolje od najbližjega tekmeca! V preostali trojici Hrvatov se je po tehničnih težavah Roberta Zdrinšćaka in prevračanju Dragana Serga v finalu najbolje izšlo Draženu Katiću.

V Istri se je po trčenju Zdrinšćaka v okvarjen Audi Ferdinanda Padžena (zaradi skupaj samo 6 prijavljenih sta diviziji 1 in 1A tekmovali skupaj) na najvišjo stopničko povzpel Dražen Krznarić, ki je superbuggyja iz Ribnika zamenjal z dobro staro Opel corso. Slovenci na uvodnih dirkah v tej klasi nismo imeli svojih predstavnikov.

 

Divizija 1 / Touring autocross

Na prvi dirki smo prvič med močnejšimi školjkarji srečali Žigo Kraševca, a mu je nekdanja Feštajnova impreza hrbet obrnila že na prostem treningu. V akciji smo pogrešali Svena Katića, sta se pa v močni konkurenci zelo solidno predstavila tako Metod Knez, kot tudi Matej Lavrič. Prve zmage v prvenstvu CEZ se je razveselil Avstrijec Markus Neuhauser, ki je ukanil lanskega zmagovalca, Italijana Nataleja Casalbonija, s 3. mestom pa je stopničke ujel tudi Knez. Lavrič je v prvi kvalifikacijski vožnji poskrbel za spektakularen vložek, saj se je prevrnil, pristal na kolesih in ekspresno nadaljeval z dirko, a žal le nekaj deset metrov, saj je pri prevračanju poškodoval kolo, ki pa mu je potem odpadlo.

Gambetiće je moral Kraševec izpustiti, saj še ni uspel popraviti dirkalnika, preostalima našima pa je ob voznikih divizije 1A družbo delal že omenjeni Padžen. Tokrat je bil Knez razred zase, Lavrič je sicer poskušal z različnimi strategijami, tudi z atraktivnim drsenjem skozi zavoje, a pri tem ni bil dovolj hiter, da bi ogrozil Izlačana. Po polovici prvenstva tako vodi Knez (120 točk) pred Lavričem (90)

Rezultati divizija 1 – Ribnik
1. Markus Neuhauser (AUT)
2. Natale Casalboni (ITA)
3. Metod Knez
4. Goran Jakič (HRV)
5. Matej Lavrič
6. Marcel Dlesk

Rezultati divizija 1 – Gambetići

1. Metod Knez
2. Matej Lavrič
3. Ferdinand pađen

 

Divizija 3A / Buggy 1600 in Junior buggy

Četverica voznikov je v Ribniku prikazala nekaj zanimivih voženj, zmage pa se je veselil Avstrijec Marco Gerhartl pred še enim 14-letnikom v junior buggyju iz Češke, Martinom Vaculikom, in rojakom Moritzem Winningerjem. Tudi v teh dveh divizijah naših nismo našli na startni listi, podobno pa velja tudi za južne sosede, tako da se v Gambetićih sploh nista vozili.

 

Divizija 3 / Super buggy

Kraljevska divizija je kot po navadi tudi tokrat pritegnila največ pozornosti. V Ribniku smo spremljali tudi Markusa Thomasa, ki je le teden dni prej na uvodni dirki za EP v Seelowu osvojil kar 9. mesto, a v finalni vožnji Ribnika mu je prazna pnevmatika preprečila boj za najvišja mesta. Do zmage je po odličnem štartu brez večjih težav prišel Marcel Grgič, z 2. mestom je bil zadovoljen Giovanni Trincossi, 3. mesto pa je osvojil Igor Kern, ki je sicer vztrajno pritiskal na Italijana, a prehiteti mu ga žal ni uspelo. Najnižja stopnička v slovenskem prvenstvu je pripadala Ivu Bokalu, ki pa je sam finale končal kot 6.

 

V Gambetićih je močne tuje predstavnike zamenjal izkušeni Italijan Antonio Bizzotto, hrvaško-slovenskemu delu pa se je priključil še Robert Kociper. Slednji je z 2-litrskim VW motorjem navdušil že na 1. delu treningov, ko je postavil najboljši čas, a ga je v 2. delu tudi na veliko lastno presenečenje (imel je občutek, da mu edini hiter krog ni uspel) za dobre četrt sekunde presegel Kern. Prvo kvalifikacijsko vožnjo je dobil Grgič pred Kernom in Bokalom, v drugi pa je slednji nesrečno trčil v Grgiča, ki se je tik pred njim zavrtel. Po prekinitvi dirke so pri ponovljenem startu za nekaj razburjenja poskrbeli organizatorji, ki so nepravilno razvrstili voznike, a se je vožnja vseeno izpeljala, do zmage pa je prišel Kern pred Kociprom in Bizzottom. V tretji si je z drugo zmago najboljši startni položaj za finale izboril Grgič, drugi je ciljno črto prečkal Kociper, tretji pa Kern. Prav vsi trije dirkači iz Komende so si skozi kvalifikacije privozili prvo štartno vrsto za odločilni nastop, v katerem je za nekaj napetosti poskrbel že sam start. Vsi trije so namreč približno enako krenili in proti koncu ravnine, ko je zmanjkovalo prostora, je Kocipra stisnjenega med preostalima privzdignilo od podlage, a k sreči brez resnejših posledic.

Najbolje je iz prvega zavoja potegnil Kern in svojo pozicijo zadržal vse do konca, sledil pa mu je Grgič pred Kociprom. Sredi dirke je slednji izkoristil napako Grgiča in smuknil na drugo mesto, žal pa je v nadaljevanju pred kljub mladosti enega najbolj izkušenih voznikov prišel še Bizzotto in tako preprečil trojno slovensko zmagoslavje. Vseeno je Grgiču pripadlo tudi mesto na najnižji stopnički, saj je Italijan seveda vozil izven konkurence za naše pokalno prvenstvo. V trenutni razvrstitvi najbolje kaže Kernu (105 točk), sledijo pa Grgič (95), Kociper (45) in Bokal (35).

Rezultati divizija 3 – Ribnik
1. Marcel Grgič
2. Giovanni Trincossi (ITA)
3. Igor Kern
4. Markus Thomas (AUT)
5. Istvan Istokovics (MAD)
6. Ivo Bokal
7. Robert Slavić (HRV)
8. Loris Krbavac (HRV)
9. Igor Svaguša (HRV)
10. Davide Casarin (ITA)
11. Dražen Krznarić (HRV)

Rezultati divizija 3 – Gambetići
1. Igor Kern
2. Robert Kociper
3. Antonio Bizzotto (ITA)
4. Marcel Grgič
5. Igor Svaguša (HRV)
6. Robert Slavić (HRV)
7. Loris Krbavac (HRV)

 


Lastnik proge v Gambetićih Edi Milokanović z Damjanom Dolinškom

Naslednja dirka za PP sledi sredi avgusta ponovno v Gambetićih, še prej, konec tega meseca, pa se bo kar nekaj voznikov podalo tudi na premierno dirko za CEZ v Srbskem Miletiću.