Evropsko prvenstvo Seelow Vilkyčiai

Po četrtini prvenstva brez večjih presenečenj

Uvodni preizkušnji sta dali obrise poteka letošnje sezone. Večina favoritov načeloma deluje suvereno, ob nekaterih, ki izpuščajo to sezono, sta najbolj razočarala Peters in Hinnenkamp. Proga v Vilkyčiaiju se je izkazala za daleč najhitrejšo, najvišje povprečne hitrosti so presegle 100km/h!

Tekst: Srečo Zupančič / Foto: Srečo Zupančič in Jani Korošec

Letos v najšibkejši diviziji spremljamo že 4 voznike z dirkalniki iz Hanakovega Alfa racing team-a. Grencisu in lanskemu prvaku Vaneku sta se pridružila oba ruska predstavnika, Furazhkin in Ovcharov.

Konkurenca je sicer okrnjena za aktualnega podprvaka Šmida, ki pripravlja dirkalnik za razred Buggy 1600 za prihodnjo sezono, karavani pa so se pridružili talentirana Nemka Jasmin Meile, njen rojak Jan Henrik Henkel z lanskim Phlerjevim buggy-jem ter Nizozemec Styn Jaspers in Čeh Filip Hartman.

Že na uvodni preizkušnji v Seelowu so Alfovci pobrali vso smetano, saj se je svoje prve zmage veselil Timofey Ovcharov, drugi je bil Justs Grencis, tretji pa Matvey Furazhkin. Finale se je sicer začel z Vanekom in Phlerjem v ospredju, a je mladi Nizozemec pretiraval v želji po zmagi in poskrbel, da sta oba izgubila precej mest. Še vseeno je Čehu uspelo izvleči 5. mesto, medtem ko je Phler ob progi končal kot 9.

Tudi v Vilkyčiaiju so bili v ospredju približno isti fantje. Milan Vanek je tokrat suvereno potrdil številko na svojem rdečem dirkalniku in skozi cel vikend uhajal konkurenci. V odločilni vožnji ni bilo nič drugače. Za Čehom je 2. mesto iz Nemčije ponovil Grencis, najnižjo stopničko pa je ujel Timo Phler in s tem preprečil, da bi Alfa racing ponovno pobral vse.

Vanek je po popolni predstavi v Litvi prevzel mesto vodilnega v skupni razvrstitvi s 60 točkami, tesno mu sledi Grencis z 58, nato pa četverico, ki jo loči le 3 točke, vodi mlajši izmed bratov Prokop, Dominik, ki je pri 49 točkah.

Junior Buggy

Vanek je že tam, kjer je končal lani – na vrhu
Po lanski izgubljeni sezoni, ki je bila posledica nesreče v St. Georgesu, se je med elito vrnil legendarni Vaclav Fejfar. Podobno toplo je bil med konkurenti sprejet Nizozemec Adriaan Boele, ki se po hudi poškodbi hrbtenice iz Nove Pake pred 2 letoma, odkar je priklenjen na invalidski voziček, vrača v posebej prirejeni fabii. Celotno sezono bo odpeljal tudi Lukaš Červeny, v primerjavi z lanskim letom pa pogrešamo Neumanna, ki ga je pozimi prizadel požar delavnice, ter Ladjo Brožeka, ki je izpadel iz reprezentance in zaradi prevelikih stroškov za 2 dirkača v družini svoje mesto prepustil sinu Janu.

Prav Jan Brožek je bil ob Fejfarju in Martinu Samohylu najbolje razpoložen v Seelowu, a se je vsa trojica Čehov v fabiah v nepopustljivi borbi v finalu pred prvim zavojem zapletla in izgubila ogromno časa. Darilo je z odprtimi dlanmi sprejel branilec naslova Otakar Vyborny, ki je colta zamenjal s še nekoliko manjšim in okretnejšim Mitsubishijem mirageom. Nenadejanega drugega mesta se je razveselil Ashot Ervandian, tretji pa je bil Aleš Fučik, ki nikakor ni mogel oz. znal obiti izkušenega Rusa. Fejfar je končal na 6., Samohyl na 7., Brožek pa na 8. mestu.

V Litvi je Fejfar postavil stvari na svoje mesto in zanesljivo prišel do nove zmage. Drugi je bil Vyborny, s tretjim mestom pa je prijetno presenetil domačin Šarunas Glikas v lancerju, ki je poskrbel, da domači navijači niso bili preveč razočarani po neprepričljivi finalni predstavi svojega prvega aduta Pauliusa Pleskovasa.

V skupnem seštevku je na vrhu Vyborny s 60 točkami, sledi mu Fejfar s 57, po 48 pa sta jih zbrala Fučik in Samohyl.

Touring Autocross

Fejfar se je vrnil na pota stare slave
To je edina divizija, kjer letos ne nastopa branilec naslova, saj se je Johnny Feuillade preselil v divizijo Super buggy. Ob njem smo na začetku sezone pogrešali le še Johna Lagodnyja, ostali tekmovalci, ki so lani krojili širši vrh tega razreda, pa so zraven. Novinec je Max Schanen, ki je prestopil iz juninorjev, z drznimi napovedmi pa nas je pred sezono presenetil Steven Laubach, a je svoje besede do sedaj uspel potrditi tudi z rezultati.

Če sta Rene Mandel, ki je dobil domačo dirko, in drugouvrščeni Florent Tafani, ki je lani za las izgubil naslov, pričakovani imeni na odru za zmagovalce, smo tam prvič pozdravili še enega Nemca, to pa je prav omenjeni samozavestni Laubach.

Vilkyčiai je postregel z zmagovalcem, ki ni sodil v najožji krog favoritov. Po lanskem 12. mestu v skupnem seštevku in 13. na prvi dirki te sezone je malokdo pričakoval, da Michael Buddelmeyer lahko poseže po samem vrhu. A očitno mu je hitra proga pisana na kožo, saj je skozi vikend stopnjeval tempo in po (dobesedno) eksplozivnem štartu finale dobil po sistemu štart-cilj. Ponovno se je moral z drugim mestom zadovoljiti Tafani, kot tretji pa je dirko končal Mandel, a ne za dolgo. Po naknadnem tehničnem pregledu je bil simpatični Nemec zaradi nedovoljene elektronske pomoči diskvalificiran, do 20 točk pa se je dokopal Vit Nosalek. Ponovno je bil zelo hiter Laubach, a je moral finale predčasno končati po okvari dirkalnika.

Konstantni Tafani je trenutno pri 56 točkah, 49 jih je zbral njegov rojak Jerome Makhlouf, še eno manj pa Laubach in Nosalek. Zanimivo, da nihče od vodilne četverice še ni zmagal. Buddelmeyer je 5., Mandel pa 6.

Buggy 1600

Buddelmeyer si je zmago priboril že z eksplozivnim štartom
Prav v kraljevski klasi smo deležni še največjih sprememb. Pogrešamo lani tretjeuvrščenega v skupni razvrstitvi De Jonga, ni niti pojavnega Dufourja, kljub napovedim, da bo odpeljal celo sezono, na štartu še nismo zasledili Stloukala, za najmanj enoletni premor zaradi selitve in študija v tujini se je odločil Vladislav Štetina, še najbolj odmeven pa je verjeten konec kariere enega najboljših avtokrosistov zadnjih let, Petra Tureka.

Z njim povezana pa je tudi najodmevnejša vrnitev, saj je njegovega buggyja kupil še bolj prepoznavni Petr Bartoš. Omenili smo že prestop Feuillada iz nižje divizije, po krajši pavzi podobno velja še za Jordaka, prvič pa naj bi celo evropsko sezono odpeljal tudi naš dobri znanec iz Rupe, Boris Vaculik.

Kljub vsem naštetim pa se pričakuje, da bosta, tako kot lani, osrednja lika Thomas Anacleto in Bernd Stubbe. Začelo se je že tako, saj je na Stubbejevih tleh največ slave požel Anacleto, pred domačega matadorja in serijskega prvaka pa se je uvrstil tudi vse hitrejši Ervins Grencis. Z uvrstitvijo v polfinale in končnim 17. mestom je do 4 točk prišel tudi naš Marcel Grgič.

Anacleto je svoj talent še dodatno potrdil v Litvi, ko je v finalni vožnji po slabšem štartu v neposrednem dvoboju za zmago uspel profesorsko prehiteti Stubbeja, ki pa je, resnici na ljubo, tudi sam napravil napako. Že na svoji drugi dirki je kot tretji ciljno črto prečkal Feuillade. A podobno kot v razredu Buggy 1600 tudi ti rezultati niso bili dokončni. Šok je doživel prav oboževani zmagovalec dirke, ki so mu našli enako nepravilnost kot Mandlu. Popoln preobrat je seveda razveselil Stubbeja, prav nič manj pa ni bil zadovoljen niti Nizozemec Sander Derikx, ki se je po zaslugi diskvalifikacije Francoza senzacionalno prebil do 3. mesta.

Da je to res tako senzacionalno, pove podatek, da je na treningu postavil šele 19. čas od 22-ih s tremi sekundami in pol zaostanka na krog za Stubbejem! Nepričakovano suveren je bil vse do polfinala tudi vedno nasmejani Wiely Albers, ki pa je dirko po precej kočljivem trku s Feuilladeom in predvsem Grencisom ter spektakularnem prevračanju končal v bolnišnici. Latvijec je bil zaradi nešportne poteze izključen iz vožnje, Nizozemec pa jo je na srečo odnesel brez hujših posledic.

Zelo zanesljivo je že sedaj na vrhu ugnezden Stubbe, ki je pri 64 točkah. 20 manj jih ima na svojem računu Grencis, 38 pa jih je zbral Feuillade. Anacleto je 5., Albers 13., z le 8 točkami pa šele na 20. mestu najdemo Hinnenkampa, ki se očitno še ni spoprijateljil z novim dirkalnikom.

Super buggy

Stubbe je dirko končal v Anacletovi senci, a se kasneje vseeno veselil zmage
Toliko o uvodnih dveh preizkušnjah, že ta vikend pa je na sporedu druga nemška dirka, ki jo gosti Matschenberg, na njej pa se bo v konkurenci 26 voznikov, potem ko je izpustil dolgo potovanje na Baltik, ponovno preizkusil Grgič.

Že prihodnji teden pa sledi poslastica v Novi Paki. Kar 131 prijavljenih v vseh divizijah, od tega 44 med super buggyji in med njimi kar 3 Slovenci, so izjemna spodbuda za ogled najprestižnejše preizkušnje v koledarju. Ob Grgiču bosta na Severu Češke svojo formo preizkusila še Ivo Bokal in Janez Zgonec.

Leave a Reply