Državno prvenstvo Gambetiči Kaps Kartkros Ribnik

Po nekaj sušnih letih se zopet obeta dirka na domači grudi!

Samo še nekaj dni nas loči do praznovanja petnajste obletnice naše internetne strani, v aprilu 2004 smo začeli z rednim objavljanjem novic, dokumentov in fotografij iz domačih in tujih dirkališč.

Doživeli smo vzpone in padce in najbolj boleč padec nas je doletel v začetku leta 2011, ko smo v Sloveniji ostali brez prog za dirkanje , od takrat naprej so razmere na domači avtokros sceni vezane na peščico zanesenjakov, ki se udeležujejo raznih dirk v tujini. Že nekaj let upamo na preobrat, za razvoj športa potrebujemo progo doma, nekje blizu centra! Po dolgih letih čakanja pa upamo, da bodo želje že letos prešle v realnost.

No pa pojdimo lepo po vrsti! Na koledarju za DP je prva dirka napovedana že 28. aprila v Madžarskem Nyiradu, vendar je bilo že sredi zime jasno, da dirke tam ne bo, saj se je na tem dirkališču nekaj hudo zalomilo kar se tiče avtokrosa, ker tudi dirke za EP ne bo, ravno tako ne bo nobene dirke Madžarskega avtokros državnega prvenstva, komisija za avtokros pri zvezi AS 2005 je odločila, da dirka odpade in ne bo nadomestne! Se pa potem v maju obeta prvi vrhunec, že prva dirka ki bo na sporedu 19. maja v hrvaškem Ribniku, dirka bo štela za Hrvaško DP, Slovensko DP in za prvenstvo CEZ tako lahko pričakujemo pestro zasedbo, poleg domačinov bo nastopilo kar nekaj Slovenskih dirkačev in tudi iz Italije, Avstrije, Madžarske in Slovaške mogoče pride celo kak tekmovalec iz Češke.


Marcel Grgič prisoten tudi v tujini.

Premor do naslednje dirke bo kratek, prihaja nova dirka na novem dirkališču Gambetiči v Hrvaški Istri vsega 12 km oddaljena od znanega obmorskega letovišča Poreč. Progo so si slovenski dirkači že ogledali, tudi komisija za avtokros je bila tam, nekateri dirkači so jo pa tudi že preizkusili in podali tudi nekaj predlogov za popravilo, predvsem v smislu varnosti. Tam se obetata dve dirki v poletnih mesecih, prva bo 2. junija druga pa 18. avgusta.


Dirkališče Kaps pri Moravčah. Štartna ravnina.

Naslednja in tudi zadnja dirka bo pa že globoko v jeseni , zadnji vikend v septembru na progi Kaps v bližini vasi Dvorje v občini Moravče je bivši dirkač in predsednik ASC Mustang Metod Vidergar uredil lep poligon namenjen zabavi na štirih kolesih, predvsem štirikolesniki, mini buggyji, cart cross. Del tega poligona je tudi proga za avtokros, katera je še v nastajanju, ampak verjamem, da se bodo zagnani člani najmočnejšega avtokros kluba v Sloveniji, močno potrudili, da zgradijo lepo in atraktivno progo.


Matija Rakovec s svojim Kartcrossom

Kar nekaj novosti je tudi na področju pravilnikov, predvsem v tako imenovani nacionalni klasi, diviziji 1a turistična vozila skupine N in A (školkarji) do 1600 ccm z dvokolesnim pogonom ja zamenjala ostarelo divizijo do 1300 ccm z dvokolesnim pogonom, od sedaj naprej se bodo Yugo z vgrajenim motorjem Lancia 1500 lahko čisto legalno podali na dirko in se postavil ob bok raznim Peugeot 206 S1600 ali Citroen C2 16V VTS. Druga še večja novost pa je kategorija KARTCROSS z motorji do 600 ccm in pogonom na dva kolesa. Divizija KartCross v evropi zelo pridobiva na veljavi, ker se dirka z majhnimi lahkimi buggyji kateri so cenovno zelo dostopni.

Razpis DP
Tehnični pravilnik 2019


Dirkališče Kaps. Lastnik in Jani pri usklajevanju mnenj o tem kakšna mora biti proga.