Evropsko prvenstvo Nova Paka Saint Georges de Montaigu

Polovica evropske sezone je za nami

Poročila o prvih dirkah ste lahko že prebrali, medtem ko ste zaradi tehničnih težav na naših straneh ostali prikrajšani za dogajanje iz 3. in 4. preizkušnje. Kljub temu tudi tokrat ne bomo dolgovezili. Najbolje kaže Vaneku, Pleskovasu, Feuilladeju in Stubbeju.

Tekst: Srečo Zupančič / Foto: Srečo Zupančič

Dirka v Novi Paki je že precej za nami, tako da ste razplet verjetno uspeli že izbrskati iz drugih virov. Naj le ponovimo zmagovalce. V diviziji Junior buggy je drugič zapored slavil Filip Šmid, še enkrat več je kljub časovnem pribitku in diskvalifikaciji v kvalifikacijskih vožnjah domače navijače z zmago navdušil Vaclav Fejfar, druge letošnje zmage se je med Buggy 1600 veselil Johnny Feuillade, kraljevsko divizijo pa je osvojil kralj zadnjih let, Bernd Stubbe.

Junior buggy

Tudi v Saint Georgesu smo bili priča pestremu dogajanju, saj se je vključno z 18 vozniki v domači diviziji Maxi tourisme predstavilo kar 129 dirkačev. Kot smo že vajeni so se v divizijah buggyjev v boj za sam vrh vključili tudi številni manj znani francoski tekmovalci, ki sicer navdušujejo le v izjemno močnem državnem prvenstvu.

Med juniorji smo glede na videno v dosedanjem delu sezone pričakovali troboj Phler-Šmid-Vanek, a je Nizozemcu spet ponagajala tehnika, tako da dirke ni dokončal med uvrščenimi. Preostala favorita sta s kvalifikacijami in polfinalom opravila brezhibno, v finalu pa smo bili za neposredni dvoboj žal prikrajšani, saj je Šmid po slabem štartu in kontaktu s Furazhkinom zaključil že po prvem zavoju. Vanek se je suvereno odpeljal do nove zmage, 2. je bil Ovcharov, 3. pa po smoli Holzleitnerja, ki mu je dirkalnik odpovedal nekaj deset metrov pred ciljem, Schanen.

Tudi v skupni razvrstitvi je s 131 točkami na vodeči poziciji Milan Vanek, sledita pa mu Filip Šmid (117) in Max Schanen (89).

Touring autocross

Največ prahu je dvignila divizija z najmanj udeleženci, to je Touring autocross. Zgolj 11 prijavljenih je brez prvega favorita ostalo že po prvih vožnjah, ko jo je skupil Fejfar.

Vyborny je krenil iz 2. vrste in se do prvega ovinka že tesno približal Fejfarju pred njim, ko je nenadoma stopil na plin in se od zadaj zabil v zmagovalca uvodnih treh dirk. Ta se je posledično prevrnil na bok in utrpel zlom reber, Vyborny pa je bil izključen. Po odprtem pismu slednjega in številnih video posnetkih gre razbrati, da poteza ni bila namerna, saj naj bi vanj s strani trčil Pleskovas, pri čemer naj bi mu noga zdrsnila s pedala za zavoro na plin, kar je povzročilo sledečo nesrečo. Kakorkoli že, zadeva še vedno glasno odmeva predvsem med navijači obeh voznikov, medtem ko naj bi onadva zadevo že športno sprejela in se strinjala, da se je nesreča zgodila v žaru borbe. Fejfar je sicer ostal na opazovanju v francoski bolnišnici, a je na njegovo srečo še kar nekaj časa do naslednje preizkušnje, ko naj bi bil ponovno nared za dirkanje.

Tokrat se je na koncu veselil Fejfarjev vajenec Aleš Fučik, ki je svojo premierno zmago v razredu TAX posvetil svojemu učitelju. Do drugega mesta se je po smoli svojega sina Jana v prvem krogu, ko se je zasukal, osvojil Ladja Brožek, šele 3. pa je bil nekoliko neodločni Pleskovas, ki ni popolnoma izkoristil smole Fejfarja.

Litovec je vseeno prevzel vodstvo v skupnem seštevku (109 točk), kljub tokratni ničli mu sledi Vaclav Fejfar (99), z zmago pa se je na 3. mesto prebil Aleš Fučik (93).

Buggy 1600

Nekaj skoraj neverjetnega smo dočakali v eni izmed kvalifikacijskih voženj divizije Buggy 1600, saj so prva tri mesta zasedli trije bratje. Naj spomnimo, da ni šlo za neko vaško dirko, pač pa čisto pravo dirko za EP, kjer so se v svoji skupini na vrhu zvrstili Johnny, Claude in Tony Feuilllade.

Tudi sicer so izjemni domačini močno zasenčili najboljše voznike v EP-ju, kar potrjuje dejstvo, da je v finalu nastopilo kar 7 Francozov. Resda niso pobrali smetane in višnje na vrhu torte, vseeno pa so dosegli izjemne rezultate. Slavil je sicer fant, ki je bil cel vikend razred zase. Prvič se je z novim dirkalnikom vse poklopilo branilcu naslova iz lanske sezone, Nemcu Reneju Mandlu, tako ekipni kot nacionalni uspeh pa je z 2. mestom dopolnil še en pilot nove generacije dirkalnikov Fast&Speed, Mario Hanneken, ki je na trenutke že kazal svoje zmogljivosti, a je vedno prišlo nekaj vmes.

Domačo čast je s 3. mestom rešil Johnny Feuillade, s 114 točkami tudi novi vodilni v skupni razvrstitvi. Drugo mesto drži njegov rojak in eden osmoljencev tokratne dirke, Flo Tafani (100), 3. pa je Čeh Marek Sekanina (81).

Super buggy

Na pravo veselje domače publike pa je bilo potrebno čakati vse do (ponovljenega) finala Super buggyjev. Ena lepših predstav zadnje čase je poskrbela za navdušenje ob progi Circuit du Bouvreau, ne samo zaradi francoskega slavja, pač pa tudi zaradi izredno izenačene dirke s številnimi prehitevanji. Prvi poskus finala se ni začel najbolj obetavno, saj je po na videz nedolžnem trku s Callaghanom iz dirkalnika splezal sam nato pa obležal na brežini ob progi domačin Anthony Leno.

Ponovljeni finale pa je bil prava paša za oči. Brezkompromisni Hinnenkamp in dvakratno prehitevanje na vodeči poziciji na relaciji Thomas Anacleto Bernd Stubbe so samo zaokrožili pravi dirkaški praznik. Thomas je do konca uspel zadržati vse boljšega Stubbeja, do 3. mesta pa se je prebil še en Nemec, Andre Hinnenkamp.

Tudi v skupnem seštevku se stvari postavljajo na svoja mesta. Stubbe počasi in vztrajno nabira točke (trenutno je pri 111), na 2. mesto je poskočil Thomas Anacleto (93), ki je le za točko prehitel Johana De Jonga.

Sedaj pa je na vrsti čas, ko tekmovalci in ekipe lahko izbirajo med izboljševanjem svoje pripravljenosti in dirkalnikov ali pa dopustom. Naslednja dirka namreč sledi šele 15.-16. avgusta v Nyiradu. Tam po vsej verjetnosti tudi z Grgičem, ki je tokratno dirko zaradi dopusta izpustil, in Knezom, morda pa se opogumi še kdo od naših.

Leave a Reply