Kartkros

Rakovec spet na stopničkah, Jordak presenetil

Matija Rakovec se je po ne najboljši predstavi prejšnji vikend v Sedlčanyih na 8. dirki za Mascom cup v Pořičih ponovno povzpel na stopničke! -Vanek in Svoboda nadaljujeta pohod proti naslovoma. -Prvenec Třiske in presenečenje Jordaka.

Tekst: Srečo Zupančič / Foto: Srečo Zupančič

Odvila se je četrta od sedmih dirk za CEZ, v okviru katere je bila izpeljana tudi osma od enajstih preizkušenj kartkrosistov za Mascom cup. Pořiči nad Sazavou

Slednji nas zanima predvsem zaradi našega Matije Rakovca, ki kot edini tujec meri moči s številnimi izkušenimi in talentiranimi Čehi. Tokrat je bil hitrejši od večine njih, saj je osvojil odlično 3. mesto. Pred njim sta končala le vnovični zmagovalec Jan Kuneš in Tomaš Gomzjakov. Za Rakovca se dirka ni začela najbolj obetavno, saj je postavil 13. čas treningov, bil v 1. vožnji 5., v preostalih dveh pa je, tako kot tudi v svoji polfinalni skupini, slavil.

V skupnem seštevku prepričljivo vodi Kuneš (471 točk), 2. je Mrvka (432), 3. pa Gomzjakov (413). Rakovec je s 378 točkami peti, le 2 točki za Rezekom in 14 točk pred najbližjim zasledovalcem Havelko.

Sedaj kartkrosiste pred zadnjimi tremi dirkami čaka enomesečni premor, ko se zadnji vikend avgusta nadaljuje pokal z dirko v Dolnem Bousovu.

Junior buggy

V conskem prvenstvu je bilo največ pozornosti usmerjeno v divizijo Super buggy, kjer se je že običajno kvalitetni konkurenci po premoru pridružil še domačin Radek Jordak, ki si je za to priložnost sposodil dirkalnik Mareka Stloukala. Prvič se je v tem tekmovanju v diviziji Buggy 1600 predstavil tudi Vaclav Třiska.

Pri juniorjih nič novega Potem ko v Rupi teh fantov sploh nismo videli, je po uvodnih dveh zmagah svoj niz nadaljeval Milan Vanek. Še brez izgubljene točke zanesljivo vodi tudi v skupni razvrstitvi, saj ima po polovici dirk na svojem kontu 92,5 točke, sledita pa mu Adela Zoubkova (70) in Miroslav Fučik (52).

Tokrat se je prvič letos zgodilo, da so bile podeljene polovične točke, saj so bili na koncu uvrščeni le štirje vozniki, a drugouvrščeni Rus Timofey Ovcharov zaradi svoje narodnosti ni upravičen do točkovanja v CEZ.

TAX & H

Podobno kot Vanek tudi Pavel Svoboda v diviziji Touring autocross uspešno veča svoj naskok pred zasledovalci. Tokrat mu je bil najbližje osmoljenec iz Rupe, Avstrijec Leo Popp, 3. pa je bil Bořivoj Kořinek. Kot že ničkolikokrat izjemne forme skozi celoten vikend v finalu ni uspelo potrditi Alešu Plichti.

Podoben razpletu na tej dirki, je tudi pogled na skupni seštevek, kjer s 102 točkama kraljuje Svoboda, sledita pa mu Kořinek (84) in Popp (82).

Buggy 1600

Glede na minule dirke smo bili tokrat lahko pozitivno presenečeni nad udeležbo v diviziji Buggy 1600, saj se je predstavilo 10 tekmovalcev. Čeprav je v tej sezoni izstopal Petr Nikodem, ki je šele letos presedlal iz Juniorjev, je v Pořičih zablestel še en dirkač, ki se je pred sezono odločil za podoben korak, in sicer Vaclav Třiska. Njegove vožnje so bile tako suverene, da si je celo lahko privoščil izpustiti 3. kvalifikacije in s tem prihraniti nekaj moči za finalni nastop.

Tudi v odločilni preizkušnji je deklasiral konkurenco, na odru za najboljše pa sta mu družbo delala Andreas Winninger in Stanislav Bous, čigar buggy poganjajo trije 500ccm agregati motokros motorjev.

V trenutni razvrstitvi je vodstvo prevzel Avstrijec Winninger (95 točk) pred rojakom Ronaldom Lieberthom (92) in Čehom Nikodemom (81).

Super buggy

V kraljevski diviziji se je med šestnajsterico prijavljenih sobota odvila povsem po notah branilca naslova Jakuba Kubičeka, ki je že na treningih najbližjega zasledovalca ugnal za debelih 6 desetink sekunde, prepričljivo pa je dobil tudi prvo vožnjo v svoji skupini. Nedeljski dan je tehnico prevesil na stran Radeka Jordaka, ki se je odlično ujel s Stloukalovim buggyjem, v drugi skupini pa sta si štafetno palico predajala Jaroslav Hošek in Boris Vaculik.

V finalu je kar nekoliko presenetljivo svojo dirko odpeljal Jordak, ki je sicer prehitro štartal, a ga odvzem 5 točk v skupnem seštevku ne bo prizadel, ker do sedaj letos še ni tekmoval. V tesnem obračunu za 2. mesto je bil najuspešnejši Vaculik, ki je uspel ukaniti Kubičeka, tik pod odrom pa je ostal Turek, ki je bil tudi zelo blizu.

Vaculik je s tem še nekoliko popravil svojo statistiko na skupni lestvici, saj vodi s 85 točkami, sledita pa mu Kubiček (79) in Hošek (76).

Prvenstvo Centralnoevropske cone (CEZ) se nadaljuje že prihodnji konec tedna, ko dirko gosti madžarski Turkeve.

Leave a Reply