Državno prvenstvo Rupa

V Rupi “Evropejci” premočni za naše

Na uvodni dirki za letošnje DP v Rupi, ki je štela tudi za CEZ, je nastopilo 36 voznikov iz 6 držav. Kar nekaj imen pogosto srečujemo tudi na dirkah za EP, zato ne preseneča, da so bili ti fantje tudi tokrat v ospredju.

 

Med zgolj peterico nastopajočih smo slovenski navijači držali pesti za Žigo Kraševca, ki se je pred sezono odrekel uslugam svoji že skoraj legendarni Zastavi 128. Nabavil je yuga in tudi z njim že na premieri pokoril sicer precej osiromašeno konkurenco. Ob pomanjkanju naših voznikov v tej diviziji smo pogrešali predvsem lanskega hrvaškega prvaka Zdrinšćaka (kljub delovni nesreči je precej opečen športno prišel bodrit tekmece), Filčića (tudi njega smo zasledili med navijači), Katića (prestopil je v TAX), Jakića, Juretića.

 

TAX 1600

Uradne treninge je nekoliko presenetljivo dobil Dražen Krznarić (42,700s), ki je po petkovi okvari motorja v svoj avto namestil povsem običajni 50-konjski yugov motor in za 14 stotink prehitel Kraševca. Žiga je v kvalifikacijah stvari postavil na svoje mesto in suvereno dobil vse 3 vožnje. V finalu sta polno število krogov odpeljala le 2 voznika, na naše veselje pa je kljub ne najbolj zdravemu zvoku iz svojega dirkalnika slavil Kraševec pred novincema Jurčevićem in Markovićem.

 

TAX & H

Med pisano druščino 10 predstavnikov močnejšega razreda školjkarjev sta izstopala predvsem Avstrijec Leo Popp in Madžar Adam Kis z evropsko konkurenčnima dirkalnikoma. Ob njima in številnih domačih tekmovalcih (največ zanimanja je požel Sven Katić, ki se je po prestopu iz nižje divizije predstavil z imprezo) smo imeli tudi mi svojega predstavnika, Metoda Kneza.

S časom 33,463s je daleč najboljši čas treningov postavil Kis. Skoraj 6 desetink je zaostal Popp, medtem ko je Knez postavil 3. čas treningov. V enakem vrstnem redu se je končala tudi 1. kvalifikacijska vožnja, bistveno več razburjenja pa smo bili deležni v 2. vožnji. Po štartu sta se zapletla Kis in Popp, krajšo pa je potegnil Avstrijec, ki je po prevračanju končal z dirko. Vožnja je bila po rdeči zastavi ponovljena, tudi Kis pa po kontaktu s Knezom zaradi poškodovanega dirkalnika ni štartal. Svoj trenutek slave je dočakal Knez, v 3. vožnji pa je ponovno iz ozadja na sam vrh stopil Kis. Madžar je brez težav na čelu odpeljal tudi odločilno vožnjo in se veselil zmage, na stopničke pa sta se po težavah Kneza, ki je moral odstopiti, povzpela še Sven Katić in Marino Čargonja.

 

Buggy 1600

Edina divizija, kjer nismo imeli svojega predstavnika ne Slovenci, ne gostitelji, je bila divizija Buggy 1600.

Med osmerico je na treningih krepko odskočil Italijan Mattia Sordo (31,450s), ki je drugega Philippa Stenzla ugnal kar za 8 desetink. Sordo je zanesljivo dobil tudi 1. vožnjo, v 2. pa po slabšem štartu napravil veliko napako, ki ga je stala uvrstitve. Priložnost je najbolje izkoristil Ronald Lieberth, ki je uspeh ponovil še v 3. vožnji, s čimer si je tudi zagotovil pole-position. A finalna vožnja je minila povsem v znamenju Sorda, ki se je hitro prebil v ospredje in zanesljivo zmagal, ter Szabolcsa Klenancza, ki se je z brezkompromisno vožnjo prebil na 2. mesto. Najnižjo stopničko je ujel Andreas Winninger.

 

Super buggy

Vključno s šesterico Slovencev se je najbolj številna zasedba nabrala v kraljevski diviziji, žal pa na delu nismo videli lanskega zmagovalca, Čeha Borisa Vaculika. Tokrat so Rupo okupirali izjemni Madžari.
Po pričakovanjih je absolutno najboljši čas treningov postavil lani četrto-uvrščeni na dirki za EP v Nyiradu, Karoly Abraham (29,531), ki se je kot edini spustil pod mejo pol minute. Dobrih 6 desetink je zaostal Markus Thomas, še s sekundo več pa je 3. čas dosegel Marcel Grgič. Po vožnjah v dveh kvalifikacijskih skupinah je bil edini brezhiben Abraham, dvakrat se je veselil Szabolcs Klenancz, ki je tokrat tekmoval kar v obeh divizijah buggy-jev, seveda z dvema različnima dirkalnikoma, preostalo zmago pa je pobral še en Madžar, Roland Kecskes. Z 2. in 3. mestom si je 2. štartno vrsto za finale izboril Grgič. Izmed preostalih naših sta brez finala ostala Ivo Bokal, ki je po znanih težavah z odpadanjem kolesa ostal brez uvrstitve in Nik Kimovec, ki je za las zgrešil zadnji nastop na dirki. Robert Kociper si je po 2. mestu v zadnji kvalifikacijski vožnji finalni nastop zagotovil kot 7., Marko Ravnikar kot 9., Janez Zgonec pa kot 10.

Za pravi zaključek lepe dirkaške nedelje je najbolj razburljiva dirka prišla prav na koncu. Svojo dirko sta v ospredju peljala Abraham in Kecskes, Szabolcs in Thomas sta na štartu zaspala, naprej pa sta se prebila Grgič in Kociper. V drugem krogu je zasukalo Zgonca, ki je obstal ob progi, v naslednjem krogu pa je vanj parkiral še Grbac, medtem ko so se ostali vozniki neprestano menjavali na mestih od 3 do 8. V 6. krogu se je Zgoncu in Grbacu po tesnem obračunu z Ravnikarjem nehote pridružil še Kociper. Medtem so se želje po vrhunskem rezultatu razblinile tudi Grgiču, ki mu je še drugič na dirki spustila pnevmatika, odstopil pa je Szabolc, iz čigar buggy-ja se je kadilo, organizatorji pa so se odločili prekiniti finale. Ker je bil prevožen že zadosten del dirke, so obveljali rezultati po 6. krogu. Tako se je zmage veselil Karoly Abraham pred Rolandom Kecskesem in Markusom Thomasom. Zmagovalec uvodne preizkušnje za slovensko prvenstvo je s 6. mestom postal Grgič, tik za njim pa je dirko zaključil Ravnikar.

Naslednja dirka za CEZ je na sporedu 26. julija v čeških Poričih, za DP pa 26. septembra v hrvaškem Ribniku. Že zadnji vikend tega meseca pa se bo odvijala naslednja dirka za EP v nemškem Matschenbergu.

Foto: Srečo Zupančič

Leave a Reply