Državno prvenstvo

Dirka v Moravčah za vse okuse, od blata do prahu

Deževen petek pred premierno sobotno dirko in lepa vremenska napoved za dan dirke sta obetala, da bomo videli boje v zelo spremenljivih pogojih. Od izredno zahtevnih razmer na treningih, ko je bila proga Kaps še prekrita z blatom, do skoraj idealnih v drugi polovici dneva, ko je bilo potrebno že polivanje.

Organizator ASC Mustang Domžale je še enkrat več poskrbel za odlično izvedbo dirke za odprto državno prvenstvo (DP) Slovenije, druge letošnje, prve na poligonu Kaps pri Moravčah. Zagnana ekipa na terenu, z Damjanom Dolinškom na čelu, je garala, da so se res težki pogoji s treningov ob pomoči lepega vremena na dan dirke, ekspresno hitro izboljševali. Ob tem še zanimivost, da so se jutranjih »blatnih kopeli« še najbolj veselili vozniki, ki so v avtokrosistične čevlje stopili pred kratkim in se s takimi pogoji niso še nikdar soočili.

Jani Avbelj, druga dirka v karieri in prva zmaga.

DIVIZIJA 1A

Med osmerico prijavljenih voznikov smo pozdravili kar polovico novincev v letošnji sezoni, dva pa sta v Moravčah odpeljala celo svojo prvo dirko v karieri v avtokrosu. Ob odsotnosti lanskega prvaka, Luke Lisjaka, in zmagovalca prve dirke za DP, Žige Kraševca, je bil glavni junak dneva Jani Avbelj (ŠK Tornado, VW golf), ki je že na svoji drugi dirki prišel do primerne zmage. Postavil je najboljši čas treningov (38,358s), ko je za seboj pustil tokrat izredno hitrega Urbana Cvetka in Roka Jurišiča, ki sta kot edina zaostala manj kot sekundo. Avbelj je bil suveren tudi v kvalifikacijskih vožnjah, in to kljub okvari ter posledičnem odstopu v 2.vožnji. Preostali dve je zanesljivo dobil in si privozil najboljši startni položaj za finale. V odločilni borbi mu je kar nekaj česa kljub startu iz 3.vrste nevarno sledil Jurišič, a ga je kot že dvakrat predtem izdal dirkalnik, tako da je imel Avbelj prosto pot do zmage. Precej bolj tesen boj pa je bil za preostali mesti na zmagovalnem odru, saj so se štirje dirkači zvrstili v dobrih dveh sekundah, stopničk pa sta se razveselila Anže Cerar (ASC Mustang Domžale, Peugeot 106) in Jan Mele (Autosport Jazon, Suzuki baleno). Ob tem omenimo, da je Mele vozil dirkalnik, s katerim je lani navduševal mladi Mitja Velkavrh. Slednji pa je ta vikend, s sovoznico mamo Nino, tekmoval na reliju v Medžimurju in doživel težjo nesrečo. Želimo jima čim hitrejše okrevanje in povratek v svet dirkaških užitkov.

V D1 so samo trije dirkalniki a boji so klub vsemu zelo izenačeni in atraktivni.

DIVIZIJA 1

Trojici domačih se je v Moravčah pridružil še Hrvat Svet Katić, pogrešali pa smo njegovega rojaka Padžena. S treningi je najbolje opravil Aleksander Križman (AK Kamnik, Mitsubishi Evo VI, 36,406s), ki je za skoraj sekundo in pol prehitel aktualnega prvaka, Primoža Omahno (ASC Mustang Domžale, Audi A4), še nekaj več pa je zaostal Matej Lavrič (AK Kamnik, Subaru impreza). Zaradi zgolj 4 voznikov v tej diviziji nismo spremljali finalne vožnje, so pa končne rezultate določile uvrstitve v kvalifikacijah. Prvo je dobil Lavrič, preostali dve pa Omahna, ki si je tako tudi zagotovil končno zmagoslavje. Drugi je bil Lavrič, tretji pa Križman, ki so mu boljšo uvrstitev preprečile tudi težave z dirkalnikom.

Boštjanu Jenc je po treningih in prvi kvalifikacijski dirki kazalo zelo dobro, žal se v finalu ni izško.

DIVIZIJA CROSS CAR

Edina klasa, kjer je bilo na štartu toliko voznikov (13), da so bili razdeljeni v 2 kvalifikacijski skupini. Manjkal je lanski prvak, Mitja Petrovčič, ki se je tokrat preizkusil v drugačni vlogi na dirki za EP v Seelowu kot del spremljevalne ekipe dvema italijanskima mladcema v diviziji Crosscar Academy. Kljub njegovi odsotnosti smo v Moravčah spremljali zelo izenačene vožnje, kar potrjujejo tudi presenetljivi izidi treningov. Najhitrejši čas kroga je uspel Draženu Krznariću (HRV, AK Ozalj, Semog, 32,953s), pred rojakom Antoniom Bukalom (AK  Zagorje, Semog) in Boštjanom Jencem (AK Kamnik, Camotos). Tudi kvalifikacije so postregle z zanimivimi rezultati, saj je le Tomu Nemarniku (AK Kamnik, Casmat) uspelo zmagat dvakrat, s čimer si je zagotovil najboljši startni položaj za finale. Ob njem sta iz prve vrste startala še Bukal in Andrea Barbieri (ITA, TBA, SPV). Italijan je odlično startal, medtem ko se Nemarniku start ni posrečil, a je izkoristil zaplet četverice v prvem zavoju in kmalu mimo Karla Jandrija (HRV, AK Ozalj, Speedcar) prišel na drugo mesto. Barbieri si je medtem nabral dovoljšno zalogo prednosti, da se je suvereno odpeljal do zmage, Nemarnik pa se je moral zadovoljit iz drugim mestom in slavjem v seštevku za DP. Najnižje stopničke in zmage za DP Hrvaške se je razveselil Jandri. V DP je drugo mesto osvojil Jenc, s tretjim pa je bil navdušen Marko Hribar (AK Tunjice).

Igor Keren v prvem delu sezone nima konkurence.

DIVIZIJA 3 – SUPER BUGGY

Ob deveterici nastopajočih v kraljevski diviziji smo še vedno, tako kot v Gambetićih, pogrešali aktualnega prvaka, Roberta Kocipra. Ta je tokrat sicer vozil z izposojenim dirkalnikom v klasi cross car, a mu je v finalu okvara dirkalnika preprečila vidnejši rezultat. Na treningih je bil z rezultatom 33,182s daleč pred vsemi Igor Kern (AK Kamnik, 2xHonda 1100), ki je za debelo sekundo za seboj pustil Davida Kosirnika (AK Kamnik, Alfa), še nekaj več pa je zaostal Tomaž Burja (ŠK Tornado, Honda). Kern je gladko dobil tudi uvodni kvalifikacijski vožnji, tako je tretjo lahko mirno izpustil, saj je imel pole position že zagotovljen. Z zmago v 3.vožnji si je 2.pozicijo za finale priboril Bojan Osredkar (AMD Komenda, BE2T), kot zadnji pa je iz prve vrste finale začel Kosirnik. Tunjičanu je uspel izjemen štart v odločilni vožnji, a se Kern ni dal in s tveganim manevrom uspel iz prvega zavoja odpeljati kot prvi ter vodstvo obdržati vse do ciljne črte. Kosirnik je za nekaj trenutkov obstal, kasneje pa je bil primoran zaradi okvare tudi odstopiti. V boju za 2.mesto je Osredkar uspel prehiteti Burjo in ponoviti uspeh iz uvodne dirke.

Predzadnji vikend v juniju nas čaka naslednja dirka v Gambetićih, ki pa bo ob DP Slovenije in Hrvaške štela tudi za CEZ. Že ta vikend pa je na dirko za prvenstvo srednjeevropske cone v bližnjem Nyiradu prijavljenih kar 9 slovenskih voznikov, ki jim želimo obilo užitkov in uspehov.