Državno prvenstvo

Kje in kdaj se bo dirkalo leta 2024

Niti koledarske zime še ni konec, a že je treba imeti dirkalnike pripravljene, tako kmalu se dirkaška sezona v avtokrosu še ni nikoli začela.

Gambetići

Prva dirka za državno prvenstvo nas čaka drugi vikend v aprilu 6. In 7. aprila v Gambetićih blizu Poreča v Hrvaški Istri. Ker je za avtokros vedno večje zanimanje, število tekmovalcev se vsako leto povečuje se je povečalo tudi število dirk katere bodo štele za državno prvenstvo. Letos bo na spredu pet dirk, tri v Gambetićih in dve na progi Kapš pri Moravčah. Obe progi bosta dobili kar nekaj posodobitev, predvsem na račun varnosti tekmovalcev in gledalcev.

Prvakinja CEZ 2023 Lea Horniakova

Koledar Centralno Evropskega prvenstva je kot vsako leto zopet malo spremenjen, v drugi polovici sezone je iz koledarja izginil Madžarski Túrkeve namesto njega se je pa pojavil Češki Prerov, tako, da nejveč dirk za prvenstvo CEZ se bo letos vozilo na Češkem, tri od skupno osmih, prva dirka sezone v Humpolec in dve v višku poletja Pořiči  in Přerov, dve bosta na Slovaškem Môlča ter predzadnja dirka sezone Dargov – Dubiny in po ena na Madžarskem v priljubljenem Nyirád, Hrvaška v Gambetiči ter kot veliki finale sezone v Moravčah na progi Kapš.

V Nyiradu je proga hitra in atraktivna!

Na Evropsko avtokros sceno se po nekaj letih premora vrača za nas zelo zanimiv Madžarski Nyirád saj je iz Ljubljane oddaljen vsega 350 km kar je dovolj blizu, da se ena skupinica odpravi na ogled samo nedeljskih finalnih dirk. Sezona se že leta prične v začetku maja v Nemškem Seelowu, čez tri tedne je na sporedu Baltska turneja v Latviji ( Buska ) in Litvi (Vilkyciai) po dvo tedenskem premoru sledi Nemško – Češka turneja z dvema zelo tradicionalnima prizoriščema, Machemberg in Nova Paka. Po tednu premora, se tekmovalci prvič selijo v Francijo, 20. – 21. Julija se bodo pomerili v   SAINT GEORGES DE MONTAIGU, dirkališče čisto blizu obali Atlantika, nakar sledi prvi del poletnih počitnic katere za en vikend v avgustu prekine nam bližnja dirka v Madžarskem Nyirád. Jesenski del prvenstva se tekmovalci zopet podajo v Francijo, 15. Septembra Saint Igny de Vers in teden kasneje Italjanska Maggiora katera je bila nokoč zadnja dirka v sezoni. Pred leti pa se je zaključek preselil v Španijo. V Mollerussa, dirkališče vsega 130 km oddaljeno od Barcelone je sredi oktobra še zelo toplo za naše razmere in letos je prvič, da se dirka ne pokriva z našo dirko v Moravčah.

Lani je bilo zanimanje za neformalni tehnični pregled zelo veliko!

Pred začetkom dirkaške sezone pa ASC Mustang prireja neformalni Tehnični pregled za vozila in voznike kateri bodo tekmovali v Državnem prvenstvu Slovenije 2024. Tehnični pregled bo v soboto 16. Marca 2024 na igrišču Športnega parka Vir med 10:00 in 13:00 uro, kasneje bo pa v prostorih kluba še seminar za voznike in sodnike.