Evropsko prvenstvo Maggiora

Po Stubbeju do naslovov še Mercier, Furazhkin in van der Putten, odlične vožnje Igorja Kerna za 8. mesto

Bart van der Putten (junior buggy), Matvey Furazhkin (touring autocross) in Vincent Mercier (buggy 1600) so si letos priborili svoje prve naslove prvakov. Čeprav si je Bernd Stubbe v diviziji super buggy jubilejni 10. naslov zagotovil že v Prerovu, v nadaljevanju ni popuščal in dobil tudi zadnji 2 dirki, s tem pa prišel že do 58. zmage na dirkah za EP.

Ob odsotnosti Marcela Grgiča, ki je dirko izpustil zaradi poroke, je slovensko čast na zadnji preizkušnji v Maggiori več kot uspešno branil Igor Kern.

Junior buggy

Lanski prvak Jakub Novotny je ob prestopu Justsa Grencisa med super buggyje in (začasnem) odhodu iz avtokrosa Timofeya Ovcharova letos ostal brez dveh močnih konkurentov, a vseeno mu naslova ni uspelo obraniti. Izjemno razburljivo sezono sta uprizorila z Bartom van der Puttnom, s katerim sta se kar nekajkrat zamenjala na vrhu tabele, Nizozemec pa je v Maggiori s 5. letošnjo zmago potrdil sploh prvi naslov v diviziji junior buggy za svojo državo.


VAN DER PUTTEN Bart

Za dodatno zadovoljstvo v družini van der Putten je s potrditvijo 3. mesta v skupnem seštevku poskrbela še Bartova sestra Chantal. Bart je zbral 295 točk, ob 4 zmagah jih je Jakub osvojil 289, Chantal pa 205. Veseli nas dejstvo, da je v vnovičnem porastu tudi število voznikov, saj se jih je letos predstavilo že 23, med njimi kar 4 dekleta.

Touring autocross

Mogoče zadnja zvezda divizije »školjkarjev« je postal mladi Rus Matvey Furazhkin. Ni namreč še potrjena napovedana sprememba, po kateri naj bi pred prihodnjo sezono ukinili divizijo TAX, karavani EP-ja v avtokrosu pa naj bi se pridružili kartkrosisti. Glede na trend zadnjih let se omenjena poteza zdi povsem logična, saj smo recimo letos v Saint Ignyju spremljali le 5 voznikov. Furazhkin, ki je svojo prvo dirko v tej klasi odpeljal lani v Maggiori, do letošnje zadnje postaje na istem prizorišču sploh ni poznal poraza, pa se je nekaj časa zdelo celo, da bo ostal brez naslova prvaka. Kako je to možno? Na začetku je nanizal 7 zmag, nato zaradi udeležbe na relikrosu izpustil Saint Igny, v Italiji pa ga je v boju za zmago prehitel Otakar Vyborny, ki je imel še teoretične možnosti za naslov, ob tem pa ga zrinil v zaščitno ogrado, pri čemer je Rusu odtrgalo prednje levo vpetje kolesa.


FURAZHKIN Matvey

Vyborny je dirko dobil, a bil po Furazhkinovi pritožbi diskvalificiran, tako da se je svoje prve zmage po odločitvi za zeleno mizo lahko veselil Jan Bartoš. Zasluženi prvak je z 264 točkami postal Furazhkin, Vyborny jih je zbral 255, po Fejfarjevi tretji ničli v sezoni pa se je na zadnji dirki na skupno 3. mesto prebil Lukaš Červeny (187).

Buggy 1600

Vincent Mercier je svojo hitrost v tej diviziji že potrdil z naslovoma državnega prvaka v izjemno močnem francoskem prvenstvu v letih 2016 in 2017, lani pa je nastopil na obeh dirkah za EP na domačih tleh in eno tudi dobil. Letos se je odločil voziti EP v celoti in že v 1. sezoni, ko je šele spoznaval večino prog, postal evropski prvak. Resda je imel njegov neposredni konkurent, dvakratni zaporedni prvak Čeh Petr Nikodem, ogromno smole prav v odločilni vožnji celotnega prvenstva, ko ga je že na startu zapustil dirkalnik, a prvenstvo se odloča v vseh 9 dirkah.


MERCIER Vincent

Mercier je kljub težavam s sprednjo levo polosjo uspel obdržati prednost pred tekmeci, ki si jo je nabral tekom finala, tik za njim je končal Vanek, najnižjo stopničko pa je ujel Marcel Schroer. Vsaj do točke se je letos prebilo kar 56 voznikov iz 15 različnih držav. Največ (241) jih je zbral Mercier, Nikodem, ki se bo po napovedih prihodnje leto preselil med super buggyje, je sezono zaključil pri 233, njegov rojak Milan Vanek, 3. v končni razvrstitvi, pa 198.

Super buggy

10 naslovov evropskega prvaka, od tega 9 zaporednih, je nekaj kar se je pred zmagovitim pohodom Nemca Bernda Stubbeja zdelo nedosegljivo. Niti menjava konstruktorja pred lansko sezono, ko je prvič zapustil Fast&Speed in presedlal h Alfa racingu, mu po pokru zmag v drugem delu sezone ni mogla do živega. V letošnji sezoni je brez zmage ostal le v Matschenbergu, zato končnih debelih 100 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem niti ne čudi več. Na zadnji preizkušnji se mu je najbolj približal Francoz Flo Tafani, ki je letos odpeljal le peščico dirk, tretji pa je bil vse hitrejši Čeh Radek Jordak.


STUBBE Bernd

Kar lepo število slovenskih ljubiteljev avtokrosa tokrat ni moglo navijati za Marcela Grgiča, ki si je minulo soboto izbral za enega najlepših življenjskih trenutkov, poroko s svojo izbranko Ingrid. Ob tej priliki jima tudi iz uredništva avtokrosarene izrekamo iskrene čestitke in obilo lepih trenutkov na nadaljnji skupni življenjski poti. Smo pa zato prvič letos na evropski dirki na delu videli Igorja Kerna, ki je s svojimi vožnjami poskrbel za pravo navdušenje. Že na treningih je pokazal, da je lahko zelo hiter, saj je za Stubbejem zaostal manj kot 2 sekundi. V prvi vožnji je v cilj prišel kot 3., po naknadni diskvalifikaciji Petra Bartoša pa je pridobil še eno mesto. Tudi v nedeljskih kvalifikacijskih vožnjah je vozil zelo suvereno in si pripisal še 2 tretji mesti, s čimer si je zagotovil 3 točke za 8. mesto.

KERN Igor

V polfinalu je že kazalo, da bo malenkost zmanjkalo za nastop v finalu, a sta mu veliko uslugo naredila Schwinnen in van Rosmalen, ki sta po trčenju morala odstopiti. Žal pa je Kernu prav v izdihljajih polfinala odpovedal en motor, tako da se je bil primoran v finalu spopasti z le enim. Kljub temu je poskušal izvleči največ kar se je dalo, to pa je bilo po težavah Antonyja in prevračanju Kerke končno 8. mesto, kar je izenačitev najboljšega slovenskega rezultata doslej, ki ga je od Matschenberga leta 2015 držal Grgič. Je pa Kernu uspel najboljši slovenski točkovni izkupiček, saj je z dobropisom iz kvalifikacij vpisal 16 točk, kar je 2 več od Grgiča iz lanske dirke v Prerovu. Stubbe je za jubilejni naslov zbral neverjetnih 296 točk, viceprvak letošnje sezone, Jordak 194, tretje mesto pa je ob odsotnosti Thomasa Anacleta na zadnji dirki potrdil Ervins Grencis (179). Grgič je sezono končal na 25. mestu z 21 točkami, Kern pa na 31. med 50 dobitniki točk v letu 2019.