Tehnika

Kako začeti!

S povratkom avtokrosa na domače dirkališče je zanimanje za to panogo avto športa zelo naraslo. Kar nekaj vprašanj je bilo postavljenih poznavalcem avtokros scene.

Zato je padla ideja, da podrobno opišemo kakšna je pot, do primernega dirkalnika kateri bi bil zanimiv in hkrati dovolj konkurenčen v državnem prvenstvu.


Začnimo pa z varnostno opremo:

Zveza za avto šport AS 2005, je v Razpisu za avtokros 2019, zapisala: Voznik mora imeti, tekmovalne čevlje, kombinezon, podkapo, rokavice, ki imajo lahko pretečeno FIA homologacijo. V vozilu mora biti nameščen sedež, ki ima lahko pretečeno FIA homologacijo in varnostni pas, kateri pa mora imeti veljavno FIA homologacijo. Prav tako mora čelada ustrezati veljavnemu FIA standardu. Uporaba HANS sistema ni obvezna, je pa priporočljiva. Za pretečeno opremo velja, da ne sme biti pretečenost starejša od 5 let, s tem, da mora še vedno ustrezati varnostnim predpisom.

Nekaj so pravila, na splošno pa velja »ne šparat pri varnostni opremi«! Star zamaščen in strgan kombinezon vas ne bo obvaroval pred ognjem, če se razlito gorivo vžge. Star že nekajkrat močno obremenjen varnostni pas vas v primeru hujšega trka utegne izdati in s prsnim košem boste močno treščili v volan. Pred časom se je na svetovnem spletu pojavil posnetek iz notranjosti dirkalnika na pisti kjer dirkalnik z precejšno hitrostjo trešči v zaščitno ograjo v dirkalniku je bil montiran poceni ponaredek varnostnega pasu! Posledice so bile hudo resne!


Zato v začetku svoje dirkaške poti raje namenite nekaj več denarja za varnostno opremo, v dirkalniku
naj bo pa kakšen konj man! Solidna, nova, homologirana oprema vas bo stala od 1000€ do 2000€
seveda lahko tudi več!


Divizija 1A

Tako imenovana »Nacionalna klasa«, divizija katera je že leta namenjena učenju dirkaških veščin in naj bi bila vstopna točka vsakega dirkača: V tehničnem pravilniku piše: Turistična vozila z dvokolesnim pogonom (skupina N in A) in največjo dovoljeno prostornino motorja 1600 cm3 klasični atmosferski motorji, ki so imela ali imajo veljavno homologacijo v skladu z mednarodnim športnim pravilnikom (ISC), dodatkom J in z dopuščenimi spremembami navedenimi v temu pravilniku. Vozila morajo biti zaprtih modelov s trdno streho, ki se ne da odkriti.

Nekoč so v tej diviziji kraljevali Yugo 1300, Zastava 128, Peugeot 205 GTI, Suzuki Svift GTI. Vendar odkar se je pravilnik prilagodil novejšim standardom, so ta vozla postala močno podhranjena in zaradi svoje starosti niso več ravno poceni. Recimo dirkalni Yugo 1300 kateri je se je še pred letom ali dvema podil po rally-jih za DP bo treba odšteti od 2000€ do 5000€ nekaj bo potrebno primakniti še za razne dele, katere je vedno težje dobiti in postajajo vedno dražji, ker teh avtomobilov je na cesti vedno manj zato se cene rabljenih odbijačev, blatnikov … močno dvigajo. Če je motor v zadnjih izdihljajih bo potrebno misliti na novega, kateri vas po stal vsaj 2000€, menjalnik je en bolj obremenjenih delov dirkalnika, s standardnim niti slučajno ne boste hitri niti ne bo zdržal dolgo. Torej za menjalnik bo treba odšteti okrog 1500€. Še en del dirkalnika je v avtokrosu močno obremenjen, podvozje in vzmetenje. Na serijskih vzmeteh in amortizerjih se boste sicer udobno vozili, hitrosti pa ne bo, ker bodo pogonska kolesa prevečkrat v zraku, zato bo tudi za vzmetenje potrebno nameniti kakega tisočaka ali dva. No in tako pod črto smo že pri približno 10000€, se bo pa potrebno sprijazniti, da se bomo v letu ali dveh vozili na repu DP!

Druga možnost je samo gradnja, katera pa terja svoj čas. Poti je več, za osnovo je potrebno kupiti lepo ohranjen avto nekoliko novejše izdelave torej 10 max 12 let, katerega je prvo potrebno razdreti do zadnjega vijaka, karoserijo vso »prešvasati« in ojačati, namestiti varnostno kletko, priporoča se vgradnja standardne izdelane iz CrMo cevi, saj je veliko lažja in veliko močnejša od doma narejene iz navadnega železa. Nato sledi priprava pogonskega sklopa, vsaj 120kW ( 160KM ) veliko bolje 150kW (205KM) bo potrebno izvleči iz motorja, kateremu bo potrebno dodati primerno prilagojen menjalnik z blokado diferenciala. Seveda sledi še vzmetenje, volanski drog, roke, ojačane zavore in stotine drugih malenkosti ki pa vse odločajo. Tako doma izdelan dirkalnik vas bo stal od 10000€ do 15000€ lahko tudi več, veliko več, vse je odvisno kakšno osnovo boste vzeli. Ena ugodnejših je trojica iz koncerna VAG Škoda Fabia, Seat Ibiza in VW Polo tudi Renault Clio, Peugeot 207, Honda Civic so primerni.

Naslednja možnost pa je nakup že narejenega dirkalnika, ki ustreza tej diviziji. Malo smo pregledali strani na katerih se prodaja razne dirkaške stroje.

Viri:
Avtokrosar http://forum.autokrosar.cz/viewforum.php?f=28
Rally 24 https://www.rally24.com/


Našli smo kar nekaj zanimivih dirkalnikov:

Škoda Fabia 1.6 za približno 15000€ je bila sestavljena leta 2014 ima nekaj preko 200KM 198 Nm navora in 5 stopenski dirkalni menjalnik ter autocrossu prirejeno podvozje, dirkalnik ima češko dirkalno licenco.

Honda Civic TYPE-R – Za 16000€ grupa N 240KM 220Nm Proflex vzmetenje …

Citroen C2 MAX – 23000€ sekvenčni menjalnik


Divizija 1

Kaj pravi pravilnik: Turistična vozila od 1601 do 4000 cm3 z dvo ali štiri kolesnim pogonom, skupine N, A, F, WRC, kit car, ST,GT, ki so imela ali imajo veljavno homologacijo v skladu z (ISC), dodatkom J in z dopuščenimi spremembami navedenimi v temu pravilniku. Največja dovoljena prostornina motorja je 4000 cm 3 . Vozila morajo biti zaprtih modelov s trdno streho, ki se ne da odkriti.

V diviziji 1 je podobna zgodba kot v diviziji 1A, vendar s to razliko, da so vse cene in stroški x2 oziroma še več. Vsi trije tekmovalci ki vozijo avtomobile D1 se srečujejo z visokimi stroški popravila in servisiranja. Rabljenih rezervnih delov je malo in cene so visoke. Osnova za te dirkalnike so zelo priljubljena Mitsubishi Lancer EVO in Subaru Impreza STI Lancia Delta Integrale od novejših pa Škoda Fabia R5, Peugeot 208 T16, VW Polo GTI R5


Za primerjavo nekaj dirkalnikov ki se prodajajo:

Mitsubishi Lancer EVO VI – za ceno 35000€ letnik 1999 z močjo 420KM in 570Nm navora, teža 1380 kg. Povezava – https://www.rally24.com/rally-cars-for-sale/mitsubishi-lancer-evo-vi-40503.html

Subaru Impreza za ceno 12500€ letnik 1995, moč 320KM, 450Nm navora. Povezava – https://www.rally24.com/rally-cars-for-sale/subaru-impreza-40255.html

In še nekoliko novejši dirkalnik Škoda Fabia R5 – 185000€ opis ne vsebuje tehničnih podatkov a cena pove vse, gre za vrhunski dirkalnik.


Plusi obeh divizij:

 • Če dobiš dobro osnovo ni težko narediti konkurenčen dirkalnik.
 • Kolesa in amortizerji so skriti pod karoserijo in tako manj na udaru.
 • Na avtu je lahko zmontirano vetrobransko steklo, zato je zaščita za prah in blato večja.
 • Sorazmerno majhna ekipa lahko skrbi za dirkalnik.
 • Na dirkališču zelo atraktiven dirkalnik

Minusi obeh divizij:

 • Visoka cena vzdrževanja in popravila
 • Visoka nabavna cena ( za 25 let staro Imprezo dati 12000€).
 • Težko je najti rabljene rezervne dele in so dragi.
 • Avtomobili so težki, zato za vleko potrebujete močan kombi in kvalitetno prikolico
 • Za vleko potrebujete vozniško dovoljenje B+E oziroma vsaj B+ koda 96 (pazite na NDM).
 • Zaradi velike teže je obraba gum velika.
 • Cene gum, predvsem za D1 so zelo visoke.
 • Čiščenje v primeru blatne dirke je dolgotrajno in naporno.

Zaradi vsega naštetega se divizija D1 oziroma TAX umika iz koledarja EP, saj so enormni stroški presegli še sprejemljiv proračun ene normalne avtocross ekipe, tisti ki pa si lahko privoščijo več, so pobegnili v Rallycross.


Super Buggy oziroma D3

Divizija Super Buggy tako se pri nas imenuje divizija specijalnih vozil za avtokros v njej sta združeni obe podkategoriji Buggy 1600 in Superbuggy. V pravilniku piše takole:
Posebna tekmovalna vozila za avtokros (buggy), dvo- ali štirikolesni pogon, zasnovana in izdelana namensko za avtokros, z največjo delovno prostornino motorja do 4000 cm3.

Kako do Buggy-a? Poti je tako kot povsod tudi tukaj več!


Samogradnja:

Potrebujete dovolj veliko delavnico, katera bo ločena od ostalega dela delavnic, saj pri gradnji potrebujete mir in zbranost, pri gradnji naj sodeluje od 3 do 5 izkušenih mojstrov vsak iz svojega področja. Najprej se zgradi šasija, če boste hiteli v prvo železnino in nakupili za 300 kg železa in iz njih zvarili buggy, bo le ta pravi tank, ki se bo po progi prav okorno premikal. Veliko bolje je kupiti cevi CrMo so seveda dražje vendar veliko lažje in močnejše. Lahko pa tak okvir že kupite in nan začnete postavljati svoje ideje, ideje v obliki pogonskega sklopa. Če gradimo dirkalnik na osnovi avtomobilskega motorja bo potrebno najti motor z vsaj 250KM ( pa še to ni veliko ) največkrat so to veliki in težki V6 motorji lahko je tudi nekaj manjšega turbinsko podprtega vendar je potem potrebno paziti na prostornino katera ne sme presegati 2350 ccm ker se zaradi turbine upošteva faktor x 1.7, lahko je tudi močno sfriziran atmosferski motor 1600 ccm z vsaj 200KM. Nato sledi menjalnik če želimo pogon 4×4 izbira ni velika oziroma jo v obliki serijskega menjalnika sploh ni, potrebno je poseči po predelavi oziroma se je potrebno zateči k nakupu že izdelanega posebej za avtokros, so pa cene precej zasoljene.

Podobna zgodba vas čaka pri vzmetenju, nakupi v tujini so precej rizični, saj nikoli ne vemo kaj dejansko smo dobili in kako bo stvar delovala na našem dirkalniku. Druga možnost je na enako osnovo CrMo šasija na katero pritrdimo eden ali dva motorja motocikla. Dirkalni z enim motorjem je lažji in veliko manj zapleten vendar nekoliko podhranjen, a če vam za primeren denar uspe dobiti motor Suzuki Hayabusa ali Kawasaki ZZR 1400 skoraj nebi smeli imeti težav z močjo. V primeru da se število dirkalnikov močno poveča bo najverjetneje treba razmišljati o dveh kategorijah ( Superbuggi in Buggy 1600 ). Potrebujete še sprednji in zadnji diferencial in kardansko gred za povezavo pogona spredaj zadaj. Veliko enostavnejša, vendar manj trpežna rešitev, je prenos z dvema verigama. Pri vzmetenju bližnjic skoraj ni, kvalitetno pravilno nastavljeno vzmetenje je pol rezultata! Cena samogradnje je lahko zelo različna, a za manj kot 10000€ boste težko kaj solidnega sestavili!


Nakup rabljenega Buggy-a:

Nakup ostarelih buggy-jov v Sloveniji je stran metanje denarje, z še tako poceni dirkalnikom boste težko vsaj za silo konkurenčni. Seveda če vas ne žene želja po hitrosti in rekordnih časih krogov in bi se samo malo vozili, zakaj pa ne! Vendar se dobro naučite kaj pomeni modra zastava z katero vam bo mahal sodnik že v drugem krogu!

PS: Naj mi oprostijo vsi lastniki teh ostarelih dirkalnikov, saj so pred leti v to vložili ogromno dela in denarja, a čas in napredek sta žal terjala svoje!


Na tržišču je izbira kar velika, najprej Buggy 1600!

Šasija Hanak ( sedaj AlfaRacing ) motor Kawasaki ZZR 1400 cena 10500€ avto se nahaja v Avstriji –
Zwettl. Povezava- https://www.facebook.com/marketplace/item/2405643829756293/

Buggy 1600 Škoda 1.6, 235 KM, 210Nm navora, sekvenčni menjalnik. Povezava – http://forum.autokrosar.cz/viewtopic.php?f=30&t=2118&sid=40951e7a5a69fd62b2f808c5011666cb

Buggy 1600 2x Suzuki 750 GSXR 2x178KM. Povezava – http://forum.autokrosar.cz/viewtopic.php?f=30&t=2194&sid=40951e7a5a69fd62b2f808c5011666cb


Super Buggy

Jakub Kubiček prodaja svoj Ford 3.0 V6 Duratec šasija Hošek vrhunski dirkalnik za ceno bo potrebno povprašati a priporočam, da si prej poiščete stol. Povezava – http://forum.autokrosar.cz/viewtopic.php?f=29&t=2105

Na voljo je tudi šasija/ okvir brez motorja AlfaRacing letnik 2015. Povezava – http://forum.autokrosar.cz/viewtopic.php?f=29&t=5513


Plusi Divizije SuperBuggy

 • Cenovno ugodnejši od D1.
 • Ker je lažji je obraba pnevmatik manjša.
 • Atraktivni izgled.
 • Užitek v vožnji.
 • Nori pospeški (buggy na asfaltu od 0 do 100 km/h potrebuje samo 1,9s)
 • Odlična vodljivost.
 • V primeru nesreče se da hitro popraviti in zamenjati polomljene dele.
 • Dostopni vitalni deli dirkalnika in motorja.

Minusi

 • Skoraj ni sestavnega dela katerega bi se dalo kupiti v prvi trgovini z avtodeli vse je treba izdelati doma.
 • V ekipi je potrebno imeti več strokovnjakov iz različnih področij.
 • Kolesa štrlijo izven avtomobila zato so zelo ranljiva.
 • Visoka cena specialnih rezervnih delov.


Kartcross

Kot novost v Sloveniji je kategorija kartcross.
V pravilniku piše takole:

Posebna tekmovalna vozila za avtocross (buggy) z dvokolesnim pogonom, z največjo delovno prostornino do 600 ccm.

Vse je napisano z odebeljeno pisavo in to zato, da bi si dirkači in bodoči dirkači do dobra prebrali ta zapis. Zakaj je to tako pomembno, ker za to divizijo velja pregovor Manj je več!

Najprej nekaj zgodovine, kartcross izhaja iz Francije, kjer so začeli dirkati z malimi buggy-ji v kategoriji 602, ta divizija še vedno obstaja, dirkalniki imajo dvo cilinderski motor in menjalnik od Citroen CV 2 (Spaček) kateri ima 602 ccm. Kasneje so uvedli še divizijo junior motor motocikla 500 ccm dva cilindra
ter Kartcross 600, motor motocikla 600 ccm štirjre cilindri.

Iz Francije so se ti privlačni in hitri malčki hitro razširili v sosednje države Španijo in Italijo, v Južno Ameriko in Skandinavijo (tam po snegu dirkajo z ježevkami in agregati 1000 ccm). Žal pa v Sloveniji še ni našla domovinske pravice, čeprav smo te male rakete prvič videli že leta 2004 na dirki v Maggiori in bili vsi hudo navdušeni. Pred leti se je eno vozilo znašel v Sloveniji, vendar ker ni bilo konkurence ne proge je odšel v tujino.

Tudi bivši večkratni državni prvak v avtokrosu Matija Rakovec že vrsto let zelo uspešno nastopa v Kartcross Češkem pokalnem prvenstvu Mascom Cup, kjer se redno uvršča v finale, kar velikokrat pa je stal na zmagovalnih stopničkah že večkrat na najvišji.

Izdelati kartcross doma je pravzaprav dokaj enostavno šasija/ okvir je zelo podoben buggy vendar kar precej manjši, seveda se priporoča uporaba CrMo cevi za izdelavo, saj samo tako dobimo še sprejemljivo težo, na tržišču je precej razbitih motociklov 600 ccm po sprejemljivih cenah, v kartcross se prestavi agregat z vso elektroniko in el. inštalacijo kompletna armaturna plošča, uporabi se tudi zavorni sistem. Za vzmetenje se lahko uporabijo zadnji amortizerji z vzmetmi od motocikla za motocross, seveda se vzmetenje da tudi kupiti, to vas bo stalo od 2000€ pa vse do 6000€. Volanski drog se da narediti doma, v primeru, da bi ga kupili pripravite 500€ za komplet.

Kartcross se da tudi kupiti, recimo nov v kit opremi brez agregata vendar z vsemi ostalimi deli za sestavo 12000€ do 15000€ z FIA licenco. Sestavljen in pobarvan po vaših željah pripravljen za tekmovanje 20000€ do 25000€.

Na tržišču je med rabljenimi res pestra izbira, pred časom je bil v Trstu naprodaj kartcross Suzuki 600 za vsega 3000€, lastnik se je lotil drugih dirkaških projektov in je potreboval denar, razumljivo je, da ga ni bilo treba dolgo oglaševati.

Kartcross 600 Suzuki k9 – cena brez motorja 7000€

Mascom cup KARTCROSS – 275000 Kč / 10745€, agregat Honda CBR 600 RR

Kartcross 600 Honda CBR 600 RR – 10000€, letnik 2016 nahaja se v Borgomaneru v neposredni bližini Maggiore kjer se za preizkus nebi bilo težko dogovoriti.

Kartcross Kamikaza 2 Suzuki 600, 15000€, priznanega Francoskega izdelovalca Planet Kart Cross


Zakaj Zveza za avtošport AS 2005 in tudi poznavalci avtokrosa želijo dirkači in bodoče dirkače navdušiti za kartcross. Dirkalniki so lahki nekje 320 kg, enostavni in poceni za vzdrževanje, v primeru okvare so deli poceni. V glavnem za sprejemljiv denar ponujajo ogromno dirkanja.

Samo za primerjavo, na zadnji letošni dirki za EP v Maggiori je nastopilo kar 71 kartcross-ov. Organizator je ponosno predstavil otvoritev dirk v Kartcrossu za EP katero se začne v sezoni 2020 in se bo vozilo na 5 dirkah v sklopu EP v avrokrosu. Zanimiva je primerjava časov uradnega treninga, najhitrejši čas je dosegel v kategoriji Buggy 1600 Francoz Mercier s časom 42,533 s, najhitrejši čas s Superbuggy je dosegel Stubbe 42.626 s, v kartcros je bil najhitrejši Španec Chinchilla 42.685 s, Novotny v junier buggy 43.313 s in Rus Furazhkin v TAX 43.403 s. Kartcross je bil vsega 152 tisočink sekunde počasnejši od najhitrejšega med vsemi in skoraj sekundo od najhitrejšega v TAX.

Še več pove, da so se člani edine slovenske ekipe, ki je nastopila na tej dirki, močno čudili, da bi se njihov dirkač z svojim superbuggy-jem uvrstil šele na 19 mesto v kategoriji kartcross po časih uradnega treninga. V nekaj letih bi kartcrosi lahko zamenjali ne ravno zanimivo nacionalno klaso ostarelih Yugotov.


Plusi:

 • Nizka teža 320 kg mogoče malenkost več, širina samo 160 cm, dolžina 260 cm, višina okrog 130cm.
 • Zaradi nizke teže in majhnih dimenzij se ga lahko naloži v prtljažni prostor malo večjega kombija.
 • Lahko se ga pelje na malo večji tovorni prikolici do 750 kg, vozno z B kategorijo.
 • Nizki stroški nakupa in vzdrževanja.
 • Gume so precej cenejše od gum za D1 in superbuggy.
 • Zaradi nizke teže je tudi obraba gum manjša.
 • Zelo zabavo in atraktivno dirkanje.
 • Ne potrebujemo velike ekipe, dva sta povsem dovolj, kar je več je gužva.

Minusi katerih skoraj ni:

 • Ker je kartcross širok (samo) 160 cm je nekoliko občutljivejši za prevračanje.
 • Podobno kot Superbuggy ob malo močnejšem trku kolesa letijo vsevprek.
 • Zaradi zadnjega pogona hitra rit, vsak nekoliko premočan pritisk na pedal za plin takoj kaznuje z vrtenjem okrog navidezne navpičnice. (A kdor bo znal dobro obvladati kartkross, bo dober v vsakem dirkalniku).


Pred nami je zima in do prve dirke za DP (koledarja še ni) je kar nekaj mesecev, marsikaj se v tem času, da narediti oziroma kupiti veliko sreče in pravilnih odločitev! Kar se pa tiče sezone 2020, na sporedu bodo vsaj tri dirke za DP z večjo verjetnostjo pa pet. Stroški vsake dirke so minimalno 500€ za D 1A in kartcross, medtem ko vas bo dirka v D1 in Buggy vsaj 800€. Upoštevajoč prevoz na dirko, logistiko prehrane, gorivo za dirkalnik, startnina, poraba dveh kompletov gum na pogonskih kolesih. Seveda ne smete imeti nobene okvare oziroma nesreče. Da bi avto pripravljali samo za tri do pet dirk je skoraj nesmiselno. Zanimivo bi se bilo udeležiti tudi kakšne dirke v tujini, dirke ki štejejo za prvenstvo CEZ, Avstrijski Hollabrun ( 434 km), Italjanska Ravenna ( 458 km ), Češki Humpolec ( 577 km) so poleg bližnjega Ribnika zelo atraktivne lokacije.