Evropsko prvenstvo

Na polovici: Vse manj juniorjev in školjkarjev, Stubbe vztraja ter drama v Buggy 1600

Ja, tako lahko res na kratko opišemo prvi del sezone 2017. Nekaj fantov se je iz divizije Junior buggy preselilo v članske kategorije, nekaj jih ne tekmuje več. TAX konstantno zmanjšuje svojo številčnost na dirkah za EP, Buggy 1600 zanimivo in izenačeno, po neprepričljivem začetku serijskega prvaka pa Stubbe vse bolj dokazuje, da še ne misli izpustiti žezla iz rok.

 

Vodi Rus Matvey Furazhkin

V 7. sezoni, ko so divizijo Junior buggy po predhodnem Euraca cup-u uvrstili med prvenstveno točkovanje, se obeta šele 2. nečeški prvak. Čeprav še nismo prešli niti polovice sezone, pa glede na letošnjo (ne)uspešnost Čehov, to lahko s skorajšnjo gotovostjo trdimo že sredi julija.

Zaenkrat izstopajo vsi trije vozniki za krmili dirkalnikov Alfa racing team-a. Vodi Rus Matvey Furazhkin, ki je pri 122 točkah (ob navideznem odbitku najslabšega točkovnega rezultata, jih ima na svojem računu 96), sledita pa mu Latvijec Justs Grencis s 117 (95) in rojak Timofey Ovcharov s 102 (81) točkami. Trenutno najboljši Čeh je na 5. mestu presenetljivo Jakub Novotny, ki je v prvem delu sezone iztržil celo več od bratov Prokop.

 

Med školjkarji prevlada Aleša Fučika

V diviziji Touring autocross spremljamo nepričakovano izrazito prevlado Aleša Fučika, ki je dobil kar 3 od uvodnih 4 dirk. Njegov mentor in konstruktor, lanski prvak Vaclav Fejfar, se v tej sezoni predstavlja s povsem novim dirkalnikom, a očitno še ni dovolj preizkušen. 

Po izpuščeni uvodni dirki je sledilo prevračanje v Litvi, pa nova ničla v Matschenbergu, z lanskim dirkalnikom pa se je v domači Novi Paki le veselil 2. mesta. Fučik je že pri 131 (101) točkah, za njim pa sta uvrščena vse hitrejši Nizozemec Adriaan Boele, ki zaradi poškodbe avto opravlja zgolj z rokami, s 94 (81) in Martin Samohyl, ki je bil v Seelowu naknadno diskvalificiran, v Novi Paki pa je že na treningih s spektakularnim izletom v gozd poskrbel, da je zbranim zastal dih, s 93 (67) točkami.

 

Razvrstitev v diviziji buggy 1600

Buggy 1600 je v zadnjih letih že po tradiciji najbolj izenačena divizija in nič ne kaže, da bo letos kaj drugače. Po nekaj letih, ko Čehi niso krojil samega vrha te klase, se je letos Petru Nikodemu in Vitu Nosaleku pri poskusu ponovnega napada na sam vrh, nepričakovano hitro pridružil še Milan Vanek, ki je še lani navduševal med juniorji (v Češkem prvenstvu se je že preizkušal v članski konkurenci).

Je tudi edini, ki je že dvakrat zmagal, a vseeno to ni dovolj za vodstvo v skupnem seštevku, kjer najdemo dirkača še brez zmage, a zato toliko bolj konstantnega Nemca Stevena Laubacha. Zbral je natanko 100 (84) točk, drugi je Nikodem z 98 (82), tretji pa Nosalek z 89 (73) točkami. Tik za njimi pa že najdemo Vaneka z 88 (87), ki po odbitku najslabšega rezultata celo vodi. Ostali konkurenti zaostajajo že bistveno več, a sezona je še dolga, avtokros pa vemo kako nepredvidljiv.

 

Po četrti dirki v  vodstvu Bernd Stubbe

Največja novost v kraljevski diviziji sta Francoza, ki sta bila lani zelo hitra v nižji klasi, letos pa ne zaostajata dosti za minulimi dosežki. Aktualni prvak v razredu Buggy 1600 je tik pod vrhom, vse bolje pa se vozi tudi Jerome Makhlouf. Uvodna preizkušnja je brez praske pripadla še enemu Francozu, Johnnyju Feuilladeu, ki pa v nadaljevanju ne blesti več v polnem sijaju, v Novi Paki pa je slavil prerojeni Jakub Kubiček. 

Vmes smo videli 2 zmagi »Gospoda Avtokrosa,« Bernda Stubbeja, ki odkrito lovi 7. zaporedni, skupno pa že 8. naslov prvaka v diviziji Super buggy (oz. predhodni diviziji 3), s čimer bi na vrhu večne lestvice prehitel legendarnega rojaka Willija Rössela, ki je kraljeval med leti 1979-91. Stubbe je že pri 119 (95) točkah, sledi pa mu poker izjemno izenačenih zasledovalcev v naslednjem redu: Flo Tafani 88 (71), J. Feuillade 86 (70), Ervins Grencis 86 (72) in Mike Bartelen 85 (73).

 

Kako naši?

Po dveh solidnih sezonah, ko se je razmeroma redno uvrščal med dobitnike točk, letos na seznamu 31 prejemnikov točk v tej diviziji, žal še ne najdemo našega edinega rednega tekmovalca, Marcela Grgiča. Glede na to, da ni prijavljen niti na prihajajočo dirko, ki jo že ta vikend gosti francoski Saint Georges, upamo, da se bo situacija spremenila že po Prerovu.

Po dirki v Franciji sledi 3 vikende evropskega posta, nato pa bodo znane vse odločitve na zadnjih 4 preizkušnjah, ki se bodo v razmiku 5 vikendov končale na drugem francoskem prizorišču, Saint Ignyju.

Leave a Reply