Evropsko prvenstvo Matschenberg Nova Paka

Prvi del zaznamovali strožji sodniki, Grgič vselej do točk

V Matschenbergu Vanek brezhiben, Fejfar izkoristil napako Samohyla, prvenec Laubacha, Stubbe ugnal razpoloženega Albersa. Nova Paka z manj dirkači kot minula leta postregla z novo zmago Vaneka, češki masaker izkoristil Pleskovas, Mandel poklonil slavo Nikodemu, do prve zmage Bartelen.

Tekst: Srečo Zupančič / Foto: Srečo Zupančič

Če je 80 voznikov v Matschenbergu zadovoljilo pričakovanja gledalcev in organizatorjev, tega vsaj glede same številke ne moremo trditi za Novo Pako. Čeprav je bilo prijavljenih prek 140, smo v akciji spremljali le 104 tekmovalce, kar je 24 manj kot lani. Manjkal je tudi Ivo Bokal, ki so ga zadržale poslovne obveznosti.

Junior buggy

Vanek je po neprepričljivem uvodu očitno našel staro formo in občutke iz lanske sezone, ko je bil praktično nepremagljiv. Na drugi nemški preizkušnji je na treningih s časom 31,795s za 15 stotink ugnal Grencisa, okrogle pol sekunde pa je zaostal Phler.

Najhitrejša s treningov sta blestela tudi v kvalifikacijah, saj sta vsak v svoji skupini po trikrat prva prečkala ciljno črto. A zgolj to, saj je bil Latvijec iz tretje vožnje, ko ni najbolje štartal, naknadno izključen zaradi porivanja tekmeca, ki mu je tudi pripomoglo k zmagi na terenu. Edino preostalo enico si je tako pripisal Phler.

Nesreča Grencisa in Dominika Prokopa v prvem poskusu izvedbe finala je botrovala ponovitvi le-tega. Tudi v drugo, ko so do cilja prišli le 4 dirkači, je bil suveren Milan Vanek, ki je na način štart-cilj vknjižil maksimalnih 35 točk. V borbi za drugo mesto pa je bil Phler uspešnejši od Grencisa. Zaradi porivanja in nešportne vožnje je bil izključen Ovcharov.

Bistveno bolj razburljivo je bil dogajanje v najmlajši klasi EP-ja v Novi Paki. Če so se treningi še izšli po pričakovanjih, ko je bil podobno kot v Nemčiji najhitrejši Vanek (39,422s) pred Grencisom in Phlerjem, pa tega gotovo ne moremo trditi za kvalifikacijske vožnje.

Že v prvi je zgodaj odstopil branilec naslova Vanek, novo izključitev pa si je prislužil Grencis. Zmagi sta odnesla Adam Prokop in Novak. Po treh vožnjah sta si najboljše izhodišče za polfinalni nastop zaslužila Furazhkin in Miroslav Fučik. Tu pa je bilo tokrat tudi konec njune slave, saj nihče od njiju ni dokončal polfinala.

V tem delu tekmovanja sta se v ospredje uspela prebiti favorita za končni uspeh, Vanek in Phler. Ponovno pa ni šlo brez izključitve, ta je doletela na trenutke zelo hitrega Nizozemca Styna Jaspersa. V finalu pa nič novega. Vanek je ponovno potrdil svoj talent in brez pretiranega naprezanja opravil s Phlerjem, 3. mesto je osvojil Ovcharov.

V skupni razvrstitvi je Vanek že pri 128 točkah in tako vztrajno beži konkurenci ter se počasi približuje ponovitvi lanskega končnega uspeha. Drugo mesto drži Grencis (105), a mu tesno sledi Phler (102).

Tourning autocross

Zelo pestro pa je dogajanje pri školjkarjih. V Matschenbergu je Fejfar nakazal, da se vrača na pota stare slave. Na treningih je s časom 31,705s za pičlih 9 stotink ukanil vse hitrejšega Samohyla, še malenkost več pa je zaostal Pleskovas.

V kvalifikacijah sta si s po dvema zmagama najboljši izkupiček privozila prav Samohyl in Fejfar, a je bil slednji ob tem v 2. vožnji zaradi prehitevanja pod rumeno zastavo izključen, tako da je pole position pripadel mlajšemu rojaku. Preostali vožnji sta pobrala Vyborny in Aleš Fučik.

V odločilni preizkušnji je vnovič izjemen štart uspel Samohylu, ki je bil s suverenim vodstvom vse do sredine zadnjega kroga zelo blizu svoji 2. zmagi v karieri, nato pa si je privoščil nerazumljivo naivno napako, verjetno kot posledico neučakanosti, in veselje podaril legendarnemu Fejfarju. Do 2. mesta je prav tako srečno prišel Vyborny, kljub omenjeni težavi pa je najnižjo stopničko še uspel ujeti Samohyl.

Tudi v Meki avtokrosa in domačem terenu zmagovalca zadnjih dveh dirk, Novi Paki, so se treningi odvili po podobnem scenariju kot v Nemčiji. Ponovno je Martin Samohyl dokazal, da je nanj potrebno računati vedno in povsod. Čas 39,823s je bil neulovljiv tudi za lokalnega junaka Vaclava Fejfarja in lanskega šampiona, Otakarja Vybornyja. Najboljša s treningov sta bila brezhibna tudi v kvalifikacijah, prvo vrsto za finale pa je ujel še Vyborny.

Finale pa je na las spominjal na tistega iz zadnjega majskega vikenda v Seelowu. Še dobro se spominjamo, kako so na vrhu prvega klanca pred prvim zavojem družno odstopili vsi trije Čehi, ki so štartali iz prve vrste, tokrat pa se je Brožeku, Fejfarju in Samohylu za še večje razočaranje domačih privržencev pridružil še Jan Bartoš. Edini razlog za nov masaker kandidatov za sam vrh gre tokrat iskati v neprilagojeni hitrosti glede na spolzko podlago, saj ni bilo videti nikakršnih zlonamernih kontaktov. Zatorej če kdaj, lahko tokrat mirno govorimo o srečnih zmagovalcih, saj sta predvsem previdnost in sreča pripeljali do odra za zmagovalce v tem vrstnem redu Pauliusa Pleskovasa, ki celoten vikend ni pokazal dosti iz svojega širokega repertoarja znanja, pa presrečno Grit Hennersdorf, o kateri še nikdar nismo pisali, ko je tekla beseda o stopničkah, ter Oto Vybornyja, ki je bil v finalu udeležen v dveh ne ravno nežnih trčenjih, a obakrat uspel odpeljati naprej in na koncu celo izvleči 3. mesto. Slednjemu gre predvsem poklon za borbenost in nepopustljivost, saj so bili to tudi edini trije, ki so finale uspeli izpeljati do cilja.

Vse skupaj v skupnem seštevku nanese 118 točk za Vybornyja, tesno mu sledi Fejfar (114), povsem resno pa v igri za končno slavje ostaja tudi še Samohyl (103).

Buggy 1600

Lažja divizija buggyjev je tudi letos izjemno izenačena, o čemer najbolje priča že podatek, da so na prvih štirih dirkah slavili štirje različni vozniki. Matschenberg je prinesel veliko zadovoljstva domačinom, čeprav je bil na treningih najhitrejši mladi Čeh Nikodem. Le 4 stotinke počasnejši krog je odpeljal odkritje letošnje sezone, Laubach, manj kot 2 desetinki pa sta zaostala še Mandel in Ellermann. Tokrat smo prvo izključitev dočakali že v tem delu dirke, kaznovan pa je bil Ziegler zaradi nedelujoče vzvratne kamere.

Omenjeni štirje so postali tudi nosilci prvih kvalifikacijskih skupin, a se je po treh vožnjah slika že nekoliko spremenila. S stoodstotnim izkupičkom sta navdušila Hanneken in junak iz Vilkyčiaia Buddelmeyer, do 8 točk se je dokopal Laubach, Mandel pa je zasedel šele 7. mesto.

Polfinalni vožnji sta zanesljivo dobila Laubach in Buddelmeyer, povsem na repu pa sta končala Mandel z okvaro motorja ter Marty, ki si je ob tem zaradi prehitrega štarta prislužil še odvzem 5 točk, tako da je v skupnem seštevku celo v minusu. Tudi finale se je razpletel po željah domačih gledalcev, ki so videli prvo zmago talentiranega Stevena Laubacha, tik za njim je končal Buddelmeyer, družbo na odru za zmagovalce pa jima je delal še Francoz Flo Tafani.

V Novi Paki so dali treningi slutiti, da bomo spremljali podobno zgodbo kot pred tednom dni. Spet je najhitrejši krog uspel Nikodemu (37,391s) blizu pa sta mu bila v konkurenci 43 voznikov še Mandel in Tafani, s 4. časom pa je navdušil Marvin Holzleitner.

Mladi Nemec si je že v 1. vožnji prislužil izključitev in sanj o vidnejši uvrstitvi je bilo konec, zato pa so bile te vse bolj resnične za peterico voznikov, ki je dobila vse 3 kvalifikacijske vožnje in ni niti ene zmage prepustila ostalim! Z odliko so s tem delom naloge opravili Mandel, Nikodem, Hanneken, Laubach in Nosalek. Prva izmed teh sta odlično opravila tudi s polfinalom, kjer pa sta svoje predstave predčasno zaključila Tafani in Laubach.

V finalu je najbolje krenil Mandel, in ko se mu je pred očmi že prikazovalo 35 točk, je zagledal rdečo zastavo. Prekinitev je povzročil goreči buggy Ursa Zieglerja in na odločitev je bilo potrebno počakati še nekaj časa. V ponovljenem finalu je silovito krenil Nosalek, a je po kontaktu z Mandlom izgubil vodečo pozicijo, ko pa si ji Nemec ravno nabral nekaj prednosti pred zasledovalci, ga je, kot že ničkolikokrat v zadnjem času, izdal dirkalnik. Prve zmage v EP-ju v članski konkurenci se je pred domačimi navijači tako lahko prešerno razveselil Petr Nikodem, dvojno češko slavje pa je s šolskim prehitevanjem načetega buggyja Vita Nosaleka preprečil Nemec Mario Hanneken. Slednji je bil zaradi prehitrega štarta v finalu kaznovan z odvzemom 5 točk. Mandel je s “turistično” vožnjo izvlekel 6. mesto.

Pogled na skupni seštevek nam razkriva novo ime na samem vrhu. Laubach je pri 94 točkah, le 3 manj je zbral Nosalek, na 3. mesto pa je zdrsnil Tafani (86).

Super buggy

Med 24 vozniki v kraljevski diviziji se je v Matschenbergu znova preizkusil Marcel Grgič. Z absolutnim rekordom proge je daleč najhitrejši čas treningov postavil Thomas Anacleto, ki je debele 3 desetinke za seboj pustil Kubičeka in Hinnenkampa. Grgič je zaostal dobri 2 sekundi in pol in postavil 16. čas. Že po treningih so z dirkaškim vikendom iz različnih razlogov zaključili W. Holzleitner, Hošek ter Vaculik.

Edini, ki je dobil vse kvalifikacijske vožnje, je bil Wiely Albers, ki je po hudi nesreči v Litvi vozil kot prerojen. Dvakrat je slavil Anacleto, po eno zmago pa so vknjižili Petr Bartoš, Feuillade, Hinnenkamp in Stubbe. Grgičev seštevek točk je zadoščal za 16. mesto in zanesljiv nastop v polfinalu.

V prvem polfinalu je Albers opravil z zahtevnima tekmecema, Hinnenkampom in Grencisom, v drugem pa Stubbe s prav tako izjemnima Anacletom in Bartelenom. Grgič je končal kot 7. in je lahko zadovoljen s končnim 13. mestom, kar pomeni izenačitev njegove druge najboljše uvrstitve v EP-ju. V finalu je Stubbe krenil bolje od Albersa in uspešno nadzoroval razliko vse do cilja, 3. je bil Ervins Grencis, Anacleto pa je po trku z Albersom takoj po štartu končal šele na 8. mestu.

Težko pričakovani treningi v Novi Paki, na katerih sta se predstavila 2 slovenska voznika, so vnovič pripadli simpatičnemu Anacletu. Izjemen čas 37,015 je bil prehud zalogaj tudi za Bartelena in Kubičeka, da ne govorimo o Stubbeju, ki je postavil šele 23. rezultat! Jasno je treba ob tem omeniti, da je odpeljal le prvi del treningov na mokri podlagi, v drugem delu pa z nedelujočim dirkalnikom le en počasen krog. Še slabše se je godilo našemu Janezu Zgoncu, ki je po prostih treningih odpeljal le še 2 kroga za čas, nato pa z okvaro motorja vikend nadaljeval le kot gledalec. Zato pa je v konkurenci 35 tekmovalcev zelo spodoben izid z 21. časom in zaostankom le 1,67s za najhitrejšim uspel Marcelu Grgiču.

V kvalifikacijah ni izstopal prav nihče, saj si je v 4 skupinah zmage razdelilo kar 9 dirkačev, po dvakrat je to uspelo Anacletu, Bartelenu in Boksu. V 2. vožnji jo je v na videz ne prehudem trčenju ob ogrado s Kubičekovo pomočjo skupil Jiri Formanek, ki je novopaški vikend sklenil z bolečinami ramena in hrbta. Naslednji izmed domačih favoritov se je po kvalifikacijah poslovil Marek Stloukal, ki je bil kar v dveh vožnjah izključen, enkrat zaradi prehitevanja pod rumeno zastavo, drugič zaradi nevarne vožnje, nešportno obnašanje na progi pa je botrovalo tudi izključitvi Jakuba Kubičeka v 3. vožnji.

Polfinalna nastopa sta pripadla osrednjima junakoma vikenda v kraljevski diviziji, Anacletu in Bartelenu, medtem ko je bila tokrat konkurenca za Grgiča enostavno prehuda, rezultat pa končno 19. mesto in hvalevredni 2 točki iz prestižne Nove Pake. Odločilno vožnjo je najbolje začel Anacleto, sledili pa so mu Bartelen, Feuillade in Stubbe, ki je tokrat zanj neobičajno slabo štartal. Kmalu je bil Stubbe obsojen na zadnje mesto v finalu, saj je moral z odlomljenim zadnjim levim kolesom parkirati svojega buggyja ob progi. Skoraj istočasno je mesto za mestom pričel izgubljati tudi dotlej vodeči Anacleto, vzrok pa podoben kot pri Nemcu, prazna zadnja leva guma. Do svoje prve zmage na dirkah za EP je posledično prišel vedno hitri Nizozemec Mike Bartelen, drugo mesto je osvojil Francoz Johhny Feuillade, tretje pa edini domači finalist, Jakub Kubiček.

Stubbe še vedno ostaja trdno prikovan na vrhu lestvice EP-ja z 112 točkami, le malenkostno se mu je približal Grencis (88), sledita pa Bartelen in Anacleto (oba 81). Grgič je točke osvojil na vseh dirkah, kjer je nastopil, in s 14 točkami zaseda 21. mesto.

Naslednja dirka je na sporedu 23.-24. Julija v francoskem St. Georgesu, po dveh vikendih premora pa sredi avgusta sledita nam najbližji preizkušnji, češki Prerov in madžarski Nyirad.

Leave a Reply