Državno prvenstvo Vighizzolo d'Este

Uvodna dirka za DP z le dvema nastopajočima

Takšno je žal trenutno stanje na domači sceni. Prva dirka, ki je bila iz pokojne proge na Rupi prestavljena v Vighizzolo D Este, se je odvijala v okviru italijanskega prvenstva, z vožnjami za svoje nacionalno prvenstvo pa so se pridružili tudi trije Hrvati. Stopničke so ostale v rokah domačinov.

Tekst: Srečo Zupančič / Foto: Srečo Zupančič

Prav neobičajno poletna klima, še posebej glede na spremenljivo vreme v zadnjem obdobju, je naredila dogodek prijaznejši predvsem za gledalce, medtem ko je bila suha steza bolj moteča za dirkače, saj organizatorji niso ravno blesteli v škropljenju sicer lepega poligona. Kadar pa je bil teren namočen, so vozniki tarnali nad drsečo podlago. Še posebej je zbodla v oko 3. kvalifikacijska vožnja super buggy-jev, ko so se vsi, razen zmagovalca Grassellija, vsaj enkrat zavrteli. Dogajanje so popestrili kartkrosisti in vozniki v mešani diviziji promocijskega prvenstva, kjer se je predstavila tudi edina predstavnica nežnejšega spola, Jessica Padovani z buggy-jem Suzuki hayabusa 1,3.

Divizija TAX

V diviziji Touring autocross so ob treh domačinih nastopili še vsi trije Hrvati. Cel dan je bil razred zase Natale Casalboni v lancerju, ki se ga najbolj spomnimo po incidentu z Ladjo Brožekom po koncu lanske dirke za EP v Maggiori. Na treningu je postavil čas 53,804s in prvega zasledovalca Amatorija ugnal za krepke 3 sekunde! Najboljši izmed naših južnih sosedov je bil s 4. časom Sven Katić, ki pa je za Casalbonijem zaostal že debelih 7 sekund.

Casalboni je gladko dobil tudi vse 3 kvalifikacijske vožnje, Sven Katić pa je po 3. mestu v prvi vožnji, v drugi z okvaro menjalnika predčasno končal tako z vožnjo kot tudi dirko. Nič več sreče ni imel njegov oče Dražen, ki je prav tako s tehničnimi težavami zaključil dirkaški vikend po 2. vožnji. Drugi Dražen, Krznarić, je v vseh treh vožnjah končal na 4. mestu in kot edini neitalijan nastopil tudi v finalu.

Že po štartu odločilne preizkušnje je bilo jasno, da Casalboni ne bo dopustil presenečenja. Z ogromno prednostjo se je veselil zaslužene zmage. Zelo zanimivo je bilo v boju za 2. mesto. Zantomasi v Alfi 145 je krenil bolje od Amatorija, ki ga je nato večji del dirke lovil, napad pa mu je uspel v zaključku dirke, ko si je izkušeni voznik atraktivnega Fiata punta priboril 2. mesto. Šiško, kot prijatelji kličejo Krznarića, se je tokrat prvič predstavil z Oplom corso, ki jo je le kak teden pred to dirko pripeljal od Slavena Klačića, in se moral tudi na koncu zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom, a hkrati z zmago za hrvaško prvenstvo.

Divizija Buggy 1600

Še skromnejša po udeležbi je bila divizija buggy 1600, kjer so se udarili le štirje Italijani. Izstopala sta predvsem Alex Gizzi z novim Petersovim dirkalnikom z agregatom Suzuki hayabusa 1300 in Michele Giliberti, ki se z nekdanjem Immovilijevim buggy-jem (Pink panter) znajde bistveno bolje kot s prejšnjim, ki ga je kupil od našega Matije Rakovca. Gizzi je na treningih postavil čas 53,190s in bil za dobre 3 desetinke hitrejši od Gilibertija.

Prvi si je z dvema zmagama v kvalifikacijah izboril najboljši štartni položaj za finale, Giliberti pa je ob zmagi v 2. vožnji še bolj spektakularno predstavo izvedel v zadnji, ko je po plezanju po Gizzijevem dirkalniku zapeljal daleč s proge v jarek, se uspel vrniti in do konca celo prebiti do 2. mesta!

Finale je po vodstvu od štarta do cilja dobil Gizzi, Giliberti pa mu tokrat ni mogel resno konkurirati in se je moral zadovoljiti z 2. mestom. Na najnižjo stopničko se je povzpel Serra.

Divizija Super buggy

Kraljevska divizija super buggy je postregla z 10 vozniki, med njimi sta slovensko čast branila Ivo Bokal in Marcel Grgič. Ni manjkalo niti tekmovalcev, ki jih bolj ali manj redno videvamo na dirkah za EP, eden izmed njih, Cristian Grasselli, je tudi poskrbel za najhitrejši krog dneva, 51,674s. Casarin je zaostal skoraj 7 desetink, Lonardi pa že sekundo. Grgič je postavil 5. čas (53,102s), Bokal pa 8. (55,435s).

Grasselli je bil tudi v kvalifikacijah nepremagljiv, medtem ko so se ostali uvrščali precej mešano. Grgič je imel najmočnejši dirkalnik, a obilo težav z vodljivostjo svojega stroja, medtem ko je Bokalu vselej kazalo zelo dobro, a je tekom posamične vožnje vidno popuščal. Omeniti velja še, da se Casarin sploh ni pojavil na štartu nobene kvalifikacijske vožnje, Lonardi pa je svojega buggy-ja pospravil po 1. vožnji, ki jo je sicer končal kot četrti.

 

Bokalu je malo zmanjkalo, da bi si zagotovil celo prvo štartno vrsto, saj je imel enako število točk kot Grisi, ki pa je bil uspešnejši v naslednjem kriteriju. Ob njem in Grasselliju je iz prve vrste krenil še Paolo Chiggiato, ki se ga še kako dobro spomnimo po grdem prevračanju v Gonarsu, ko je bil zaradi hude poškodbe celo s helikopterjem prepeljan na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Ob Bokalu je iz druge vrste napadel tudi Grgič – in to dobesedno.

Uspel mu je neverjeten štart in hitro se je prebil pred vse tekmece. Grassellija je zavrtelo pred drugim zavojem in izgubil je stik z najhitrejšimi. Marcelu je sledil le Chiggiato, nekoliko več pa sta zaostala Faccincani in Bokal. A tudi za Grgiča je bil v finalu, tako kot praktično vsako vožnjo poprej, usoden 2. zavoj. Ponovno ga je odneslo s proge, Chiggiato pa je švignil mimo. Toda pretirana želja po vnovičnem preboju na vodečo pozicijo je stvar le še poslabšala. Pred ciljno ravnino je naš glavni adut spet iztiril in porabil preveč časa za povratek na progo, da bi do konca uspel prehiteti katerega od tekmecev, ki so še vztrajali.

Chiggiato se je lahko veselil zmage, še bolj pa se je 2. mesta razveselil Faccincani, ki je dan začel z okvaro menjalnika, ga pravočasno uspel zamenjati in se po neprepričljivih predstavah skozi kvalifikacije povzpel tik pod vrh. Bokalu ni uspelo zadržati mesta na odru za zmagovalce, ki mu ga je nehote podaril Grgič, saj se je vztrajni Grasselli kljub napaki po štartu vnovič prebil predenj. Med Bokala in Grgiča se je vrinil še Grisi.

Nadaljevanje šele jeseni

Osiromašeno DP se nadaljuje šele v začetku septembra v hrvaškem Ribniku. Za ljubitelje avtokrosa pa je pomembnejši datum že prihajajoči vikend, ko se v nemškem Seelowu začne EP. Tudi z našim Marcelom Grgičem, ki mu želimo več sreče kot v Italiji.

Leave a Reply