Evropsko prvenstvo

Konec nove sezone, a le en nov prvak

Po dveh letih premora, ko se je sezona sklenila v St.Ignyju, je zaključek ponovno pripadel nam bolj dostopni Maggiori. V svoji drugi sezoni je favorite presenetil Novotny, Fejfar se je vrnil na prestol, Nikodem uspel obraniti naslov, Stubbe pa ostaja »Gospod avtokros.«

Junior buggy

Veseli dejstvo, da se je letos število mladenk in mladeničev, ki si utirajo pot med evropsko elito, v primerjavi z lanskim letom povečalo kar za četrtino, zasedba pa postaja vse bolj mednarodna. Potem ko se je Rus Matvey Furazhkin pred sezono preselil v divizijo Buggy 1600, sta za glavna favorita veljala lanski prvak, Latvijec Justs Grencis, in Furazhkinov rojak Timofey Ovcharov, a je vse prijetno presenetil precej mlajši češki talent Jakub Novotny. Čeprav je v Litvi ostal brez točk, je na vseh preostali dirkah, z izjemo domače Nova Pake, stopil na oder za zmagovalce in konstantno zbiral zajeten seštevek točk.

Ob treh zmagah se je ustavil pri 272 točkah, z enakim številom prvih mest jih je Grencis zbral 265, Ovcharov, ki je bil najhitrejši dvakrat, pa še 5 manj. Edini, ki je omenjeni trojici še uspel slediti, Nizozemec Bart van der Putten, je že drugo leto zapored končal na nehvaležnem 4. mestu, a se lahko tolaži z zmago na najprestižnejši dirki v koledarju v Štikovskih roklah. Zmago v Nyiradu je pobral vselej hitri in atraktivni Španec, Javier Bracho, ki pa je letos odpeljal le dobro polovico dirk. Že pred koncem sezone je Ovcharov namignil, da bi se iz aktivnih dirkaških voda utegnil preseliti med mehanike, medtem ko podatkov o morebitnem preskoku katerega od tekmovalcev v višji razred še nimamo.

 

Touring autocross

Aleš Fučik se je po osvojitvi naslova v prejšnji sezoni odločil, da bo avtokrosističnim podlagam dodal še asfalt in se preselil med relikrosiste. Tako so školjkarji edini tekmovali brez aktualnega prvaka. Na prestol se je vrnil Vaclav Fejfar, ki si je naslov zagotovil že na predzadnji preizkušnji v Franciji, a je tudi v Italiji, kjer je zelo priljubljen, vozil na polno in z drugim mestom zbral kar 301 točko.

Tudi drugo mesto v letu 2018 si je že dirko pred koncem zagotovil Martin Samohyl, ki je tokrat sodeloval le kot mehanik in vodja moštva, za katero je z njegovo fabio z maksimalnim izkupičkom točk Maggioro že v svojem debitantskem nastopu med školjkarji osvojil Furazhkin. Odprto je bilo še vprašanje o tretjem mestu, ki ga je s 3. mestom tudi na tej dirki potrdil Otakar Vyborny in poskrbel, da vrh klase TAX že tretje leto zapored ostaja povsem v domeni Čehov.

 

Buggy 1600

Sredi lanskega septembra je Petr Nikodem postal še deseti različni prvak te divizije v zadnjih desetih sezonah, letos pa mu je uspelo to, kar je nazadnje leta 2008 njegovemu rojaku Ladislavu Hanaku – obraniti naslov. In to v zelo izenačeni konkurenci že pred zadnjo dirko! V Maggiori si je tako lahko privoščil, da se je z zmagovalnim bolidom klase 1600 pomeril z bistveno močnejšimi dirkalniki v razredu Super buggy in navdušil publiko.

Kljub drugi zaporedni ponesrečeni dirki je še drugič v karieri podprvak postal vedno nasmejani Luksemburžan, Kevin Peters, s skoraj popolno predstavo pri naših zahodnih sosedih pa je iz 6. na 3. mesto skočil lanski vice prvak, Nemec Steven Laubach. O izenačenosti voznikov priča pogled na končni seštevek točk od drugega mesta navzdol, saj Petersa in četrtega Vaneka oz. petega Buddelmeyerja loči le 8 točk, kolikor jih tekmovalec dobi za 13. mesto!

 

Super buggy

Pred začetkom sezone smo vsi z nestrpnostjo pričakovali, kako se bosta s povsem drugačnima dirkalnikoma od prejšnjih let znašla dva izmed največjih favoritov Bernd Stubbe in Florent Tafani. Za serijskega prvaka se je začelo kot v najhujši nočni mori, ko na je na uvodu pred domačimi navijači ostal brez točk, povsem drugačnega razpoloženja pa je na Baltik potoval Francoz, ki je v Seelowu slavil premierno zmago v kraljevski diviziji. A za Stubbeja, ki se ga je prijel vzdevek »Gospod avtokros,« je obveljal pregovor: Slab začetek, dober konec. Z neverjetno serijo štirih zmag v zaključku prvenstva je vztrajno lovil in prehiteval tekmece, vključno z Latvijcem Ervinsom Grencisem, ki pa si je z nekaj nespametnimi napakami tudi sam pripiral vrata k morebitni prekinitvi konca vladavine velikega Nemca.

Je pa Grencis po koncu polfinala v Maggiori, ko je postalo jasno, da je Stubbe še devetič (osmič zapored) prvak, poskrbel za nepričakovano potezo. Čeprav je »večno drugi« slavil v polfinalu, je takoj zavrl in namignil najhujšemu konkurentu naj ustavi pred številnimi navijači in proslavi nov uspeh, tudi sam pa je izstopil iz dirkalnika in športno čestital Nemcu. Vsa čast Ervinsu za omenjeno potezo, predvsem pa Berndu za dosežek, ki počasi meji na pravljico. Si lahko v prihodnji sezoni privozi že jubilejno deseto zvezdico, ali bodo tekmeci končno našli recept, kako premagati nepremagljivega?

 

Kaj pa Naši

Slovenci smo letos na delu spremljali 2 predstavnika. Kot smo zadnja leta že vajeni, se je večine dirk udeležil Marcel Grgič in v nasprotju z lansko sezono, ko je ostal na ničli, točkovno zelo napredoval. Ustavil se je pri 26 točkah, izstopa pa predvsem njegov dosežek v Prerovu, ko je za 11. mesto osvojil 14 točk in 23. mesto v skupni razvrstitvi sezone 2018. V Maggiori je svoj novi projekt preizkušal tudi Igor Kern, a so mu po odlični prvi vožnji, ko je v neposrednem dvoboju za 5. mesto ugnal na koncu sedmouvrščenega Consolija, težave s hlajenjem motorjev preprečile nadaljevanje dirke. Obema želimo, da bi ju tudi v prihodnji sezoni čim večkrat videvali na takšnih ali drugačnih avtokrosističnih prireditvah in da bi le-te zapuščala nasmejana tako zaradi samih doživetij, kot seveda tudi rezultatov. Pa naj se jima pridruži še kdo!