CEZ Državno prvenstvo Ribnik

V Ribniku zadišalo po slovenskem avtokrosu

Le kakih 8 kilometrov južno od mejnega prehoda Metlika se je odvijala 3. dirka za prvenstvo srednjeevropske cone (CEZ), ki je obenem štela tudi za hrvaško prvenstvo (PH) in slovensko pokalno prvenstvo (DP). Absolutni zmagovalci so postali Krznarić (TAX 1600), Casalboni (TAX), Stenzl (Buggy 1600) in Thomas (Super buggy).

 

Touring autocross 1600

Ob odsotnosti Slovencev in pomanjkanju nekaterih hrvaških voznikov (pogrešali smo predvsem hitrega Robija Zdrinščaka) se je v boj podalo le 5 tekmovalcev. Pa še to je edina predstavnica nežnejšega spola na tej prireditvi, Madžarka Livia Vörösne Gyöngyösi, uspela odpeljati le del kroga na prvem uradnem treningu in nepopoln krog v 1. kvalifikacijski vožnji. Marsikdo bi ob tem pomislil, da smo spremljali dolgočasne vožnje, a dejansko velja vse prej kot to. Že dejstvo, da so si od štirih preostalih konkurentov kar trije razdelili po eno zmago v kvalifikacijah, je dovolj zgovorno o izenačenosti te skupine. Omenimo pa lahko tudi to, da ni manjkalo tesnih obračunov, kot tudi ne kontaktov, vključno s tistim v zaključku 3. vožnje, ko je Slovak Jozef Borik v borbi za zmago tako silovito trčil v levi bok Maura Hlače, da je ta potreboval celo zdravniško pomoč.

Vseeno so bolečine v levi roki do finala minile, tako da še nismo poznali vseh, ki so kasneje pozirali na podiumu. V odločilni vožnji je s štarta silovito krenil Dražen Krznarić in si hitro nabral lepo prednost pred ostalimi. Z očitnimi težavami je bil povsem nekonkurenčen Sven Katić, ki se je tokrat namesto s svojo imprezo, predstavil s »petko« svoje partnerice. Hlača je po polovici dirke moral odstopiti, tako da je Katić vseeno stopil na najnižjo stopničko, Krznarić pa je vse do cilja uspešno držal razliko pred vse hitrejšim Borikom in poskrbel za edino domačo zmago.

Rezultati
1. Dražen Krznarić – Opel Corsa (HR)
2. Jozef Borik – Seat Ibiza (SK)
3. Sven Katić – Renault 5 (HR)

 

Touring autocross

Le malo bolje zasedena je bila klasa močnejših školjkarjev, a žal le do uvodne kvalifikacijske vožnje, ko je za hitro slovo obeh zakoncev Vörös ob Livijini mazdi poskrbel še Laszlov lancer, dirko pa je bil predhodno primoran končati tudi hitri Avstrijec Markus Neuhauser, ki je s pumo na treningih ugnal celo favorizirana Italijana Nataleja Casalbonija s coltom in lanskega conskega prvaka Slovaka Marcela Dleska z lancerjem.

Najhitrejši čas uradnih treningov je sicer uspel še enemu odličnemu slovaškemu vozniku, Branislavu Adamiku. Slednji je suvereno dobil tudi prvi kvalifikacijski vožnji (tretjo je izpustil), v finalu pa so se stvari vendarle postavile na svoja mesta. Dolgo časa je vodil Dlesk, Casalboni, ki mu štart ni najbolje uspel, pa se mu je vse nevarneje bližal in ga krog pred koncem tudi drzno obšel ter se suvereno odpeljal zmagi naproti. Drugemu Dlesku je družbo na najnižji stopnički delal še rojak Adamik. Zelo solidne vožnje je pokazal tudi mladoporočenec Matej Lavrič (trikrat tretji v kvalifikacijah), ki pa mu finalne vožnje ni uspelo odpeljati do konca, saj je v prvem zavoju sedmega kroga zletel s proge in odtrgal kolo. Žal v dirki nismo mogli držati pesti za še enega Slovenca, Metoda Kneza, ki mu ni uspelo pravočasno pripraviti dirkalnika.

Rezultati
1. Casalboni Natale – Mitsubishi Colt (ITA)
2. Marcel Dlesk – Mitsubishi Lancer (SK)
3. Branislav Adamik – Mitsubishi Lancer Evo VI (SK)
..
5. Matej Lavrič – Subaru Impreza (SLO)

 

Buggy 1600

Deveterica prijavljenih, brez slovenskega pridiha, se je udarila z buggyji do 1600ccm. Prvi favorit, Avstrijec Philip Stenzl, je zobe pokazal že na treningih, ko je postavil čas 34,17s, s čimer je odpeljal dobre pol sekunde hitrejši krog od Slovaka Dušana Kralika, vsi ostali pa so zaostali še za najmanj dodatni 2 sekundi. Stenzlu se nato kvalifikacije niso izšle po načrtu, saj je po odstopu v prvi, drugo izpustil, v tretji pa se je iz začelja prebil do 2. mesta, kar je pomenilo, da je ob predčasnem koncu Ronyja Liebertha in Roberta Slavića v finalu štartal iz zadnje pozicije.

Mladeniča pa to ni zmedlo, ampak prej še bolj spodbudilo. Izstrelil se je na drugo mesto in podal v lov za vodilnim Kralikom, ki pa le ni bil tako lahek plen kot ostala konkurenca. Je pa Slovak napravil manjšo napako v prvem zavoju, kar je Stenzl znal izkoristiti in z vidno hitrejšim dirkalnikom švigniti v vodstvo, ki ga vse do cilja ni izpustil iz rok in slavil pričakovano zmago. Na najnižjo stopničko je z ogromnim zaostankom skoraj pol minute stopil še en mladi Avstrijec, Moritz Winninger.

Rezultati
1. Philip Stenzl – Alfa racing VW 1.6 (AUT)
2. Dušan Kralik – Kawasaki 1.4 (SK)
3. Moritz Winninger – VW buggy (AUT)

 

Super buggy

Številna delegacija s sončne strani Alp pa je v Ribniku najtežje pričakovala dogajanje v kraljevskem razredu. Domala vsakdo, ki je v zadnjih letih vsaj malenkostno povezan z avtokrosom na slovenskem, si je vzel prosto nedeljo za ogled te dirke. Spremljal nas je občutek, da je bilo ob progi zbranih celo več Slovencev kot domačinov. Številni dirkači so že v soboto preizkusili teren na prostih treningih, med njimi pa ni bilo v zadnjem času najbolj aktivnih Iva Bokala in Marcela Grgiča. Morda ju je prav to stalo tudi najboljših časov na uradnih treningih, saj je Bokal zaostal za vsemi, razen za povratnikom Gašperjem Plevelom, ki pa je do tedaj progo šele otipaval. Tudi Grgiču se je z brutalno močnim Audijem na presenečenje večine izmuznila prva štartna vrsta, ko ga je v zadnjem trenutku za pičlih 5 stotink ugnal Markus Thomas. Najboljši čas je postavil odlični Madžar Istvan Istokovics (37,44s), ki je bil 3 desetinke hitrejši od še enega povratnika in enega najbolj atraktivnih voznikov, Igorja Kerna. Na žalost mnogih pa njegov povsem nov in tudi nepreizkušen dirkalnik z dvema agregatoma motociklov Honda ni zdržal dlje kot do drugih treningov, ko je Kern preventivno ob takrat še neznani okvari zaključil s tekmovanjem.

Istokovics je v prvi kvalifikacijski vožnji še uspel dokaj suvereno izkoristiti najboljši štartni položaj, po težavah Madžara v nadaljevanju pa je preostali dve dobil Thomas. Grgič je uvodni vožnji končal tik za zmagovalcem, v tretji pa je bil po dveh prezgodnjih štartih izključen. Njegov oče nam je pojasnil, da mu je dirkalnik ves čas malenkostno drsel, a organizatorji niso bili ravno na nivoju preostalih preizkušenj za CEZ ali EP, ko take primere enostavno rešijo s podlaganjem kamenčka pod kolo. Nič kaj obetavni odzivi na organizacijo se ne slišijo niti od drugod, od standardnih pritoževanj glede polivanja proge, do tokrat dejansko prevečkrat nelogične oz. napačne uporabe opozorilnih zastav ob progi, še najbolj pa je prah dvignil dogodek na sobotnih prostih treningih, ko so sodniki z uvoza na progo spustili Svena Katića ravno v trenutku, ko je mimo brzel nič hudega sluteči Markus Neuhauser, ki se ni mogel izogniti trčenju. Velja pa prireditelje pohvaliti za velikost in postavitev boksov ter spremljevalne infrastrukture, ki je za ta del Evrope na zavidljivem nivoju.

Pa se vrnimo še k sklepnemu dejanju tekmovalnega dela dogodka. Na navdušenje večine gledalcev se je v finalni vožnji s štarta najbolje izstrelil Grgič, ki je odpeljal izjemen prvi krog (33,16s), ki je bil tri četrt sekunde boljši od naslednjega v celotnem vikendu (M. Gerhartl – 33,92s)! Žal pa se je ponovila vse prevečkrat videna zgodba. Marcel se je najprej zavrtel in vodstvo prepustil kasnejšemu zmagovalcu Thomasu, sledila pa je še prazna zadnja pnevmatika in polzenje po rezultatski lestvici navzdol. Medtem je »iztiril« tudi Bokal, in ostalo nam je le še eno orožje, Gašper Plevel, ki je na koncu tudi ne povsem brez težav, s krogom zaostanka, kot naš najboljši pristal na 5. mestu, s čimer je postal tudi zmagovalec dirke za DP. Markus Thomas je do konca brez pretiranega naprezanja zdržal v vodstvu, na stopničkah pa sta se mu pridružila še dva Madžara, Richard Toth na drugem in Istokovics na tretjem mestu. Manj od pričakovanj je pokazal tudi lanski conski podprvak, Italijan Giovanni Trincossi, ki se ob nekaj smole nikakor ni spoprijateljil s progo in končal na nehvaležnem četrtem mestu.

Rezultati
1. Thomas Markus – Alfa racing Honda (AUT)
2. Richard Toth – Audi (HUN)
3. Istvan Istokovics – 2x Suzuki (HUN)
..
5. Gašper Plevel – Alfa Romeo 3.0 (SLO)
6. Marcel Grgič – Audi 4.0 (SLO)
8. Ivo Bokal – Alfa Romeo 3.5 (SLO)
 

Po treh dirkah v TAX 1600 vodi Borik (51 točk), v TAX Dlesk (81) tesno pred Adamikom (80), v Buggy 1600 Stenzl (84) pred Kralikom (72) in v Super buggy Thomas (69) pred Trincossijem (53) in Istokovicsem (48). Sredi junija se prvenstvo CEZ nadaljuje na nekdanjem prizorišču dirk za EP, v slovaškem Lučencu.

Vsi Rezultati
Državno prvenstvo